Eveniment

Jumatate din firmele de la AVAS sunt neprivatizabile

03.03.2005, 00:00 26

Aproximativ jumatate din numarul total de societati aflate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu pot fi privatizate intrucat au datorii foarte mari, a declarat ieri presedintele Autoritatii, Gabriel Zbarcea, la Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor.


Potrivit lui Zbarcea, AVAS detine participatii la 1.066 de societati, dintre care 527 sunt considerate privatizabile, iar 509 unitati sunt incluse in portofoliul neprivatizabil.


In portofoliul privatizabil al AVAS se afla 119 companii cu capital majoritar de stat si 408 societati la care institutia controleaza pachete minoritare de actiuni.


Zbarcea a afirmat ca obiectivele AVAS pentru acest an includ privatizarea prin orice metoda, inclusiv lichidare voluntara, a cel putin 20 de societati cu capital majoritar de stat in fiecare trimestru, conform acordurilor cu institutiile financiare internationale.


In ceea ce priveste companiile la care AVAS detine participatii minoritare, Zbarcea s-a pronuntat in favoarea vanzarii actiunilor prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti si pietei electronice RASDAQ, pentru ca procesul sa fie transparent, iar AVAS sa nu poata fi acuzata de favorizarea vreunui cumparator.


Oficialul Autoritatii a mentionat ca, in ultimii patru ani, institutia a vandut pe piata de capital pachete de actiuni la doar 120 de firme.


In portofoliul AVAS se mai afla 30 de societati cu statut special - banci, societati de servicii informatice, cu profil de cercetare-dezvoltare, sau firme ale caror actiuni se ofera drept despagubiri pentru casele nationalizate.



Presiunea FMI


Presedintele Autoritatii a mai spus ca FMI exercita "o presiune uriasa" asupra autoritatilor pentru privatizarea societatilor Tractorul Brasov si Electroputere Craiova pana in luna iunie 2005.


El a afirmat ca AVAS a primit 6-7 scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de 2 grupuri indiene, 2 companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza si mai multi investitori romani.



Presedintele AVAS a afirmat ca facilitatile oferite companiei italiene Landini, la precedenta incercare de privatizare a societatii Tractorul, vor fi acordate si companiei care va prelua, in acest an, uzina din Brasov.



Guvernul va aproba, in acest sens, modificari la ordonanta de urgenta adoptata in 2003 prin care erau stabilite conditiile de privatizare a firmei. Dupa ce a semnat, in 2003, contractul de privatizare a societatii Tractorul, Landini a renuntat la preluarea firmei din Brasov.



AVAS unita cu OPSPI?



Zbarcea le-a prezentat deputatilor si ideea unificarii activitatilor din domeniul privatizarii desfasurate de AVAS si Ministerul Economiei (MEC).



Privatizarea companiilor din cadrul MEC este o atributie a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul ministerului.



"Ca profesionist cred ca, in momentul de fata, nu se mai justifica ca atat AVAS, cat si OPSPI sa efectueze activitati de privatizare, iar solutia fuziunii celor doua entitati nu ar trebui exclusa", a afirmat Zbarcea.



El a precizat ca, in multe cazuri, a aparut situatia in care AVAS este creditor al unor societati care se gasesc in portofoliul MEC.



In replica, reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca nu au fost informati de catre AVAS cu privire la unificarea activitatilor, iar o asemenea decizie are nevoie de o fundamentare serioasa.



"Asteptam sa ne fie trimis (n.r. - proiectul de unificare) pentru a-l consulta si pentru a face propriile observatii. Daca este un proiect viabil si coerent, cu siguranta vom fi interesati sa-l sustinem", a declarat purtatorul de cuvant al MEC, Mirela Radu.



Ea a adaugat ca exista diferente semnificative intre cele doua institutii: OPSPI se ocupa de privatizarea unor afaceri, AVAS se ocupa de vanzarea unor active.



Mirela Radu a reamintit ca ideea unei singure institutii cu atributii in domeniul privatizarii a fost realizata prin structura fostului Fond al Proprietatii de Stat, dar rezultatele "deloc fericite" au condus la ideea ca o separare a atributiilor este mai potrivita.