Eveniment

Leasingul imobiliar are potential neexploatat

24.06.2004, 00:00 16

"Romania se va dezvolta in trepte" si mai intai se va dinamiza sectorul constructiilor, a declarat ieri Dirk Rutze, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.
Leasingul imobiliar va fi una din modalitatile de finantare a acestui sector cu posibilitati mari de crestere. Insa cu tot boom-ul creditului de consum si a ofertelor in numar tot mai mare prezentate de banci pentru creditul ipotecar, leasingul a ramas in Romania "pe o pozitie secundara", a afirmat Rutze.
Firmele straine care indraznesc sa se aventureze pe piata leasingului imobiliar din Romania se confrunta cu doua mari probleme-lipsa personalului calificat (companiile trebuie sa investeasca in instruirea personalului) si greutatea gasirii unor firme de constructie de incredere, a explicat Theo Metzen, director general MTS Leasing GmbH.
Firma sa, cu sediul in Kronberg, Germania, si-a deschis prima reprezentanta in Romania in luna februarie 2004. MTS Leasing are deja 20 de agenti in tara (care pana la sfarsitul anului vor lucra in sistem de franciza).
Obiectul de activitate il reprezinta oferirea de finantare pentru construirea de imobile civile si industriale, cu o durata de 1-20 de ani. Firma percepe, cel putin deocamdata, o dobanda de 5% pe toata durata de finantare, in conditiile in care pentru creditele imobiliare, in Romania, dobanda practicata de banci este de circa 9%.
In Germania, a explicat Rutze, dobanda este de 5-6%, iar "pe masura ce Romania se apropie de Europa, si rata dobanzii se va stabiliza la valorile obisnuite in Europa Centrala". Volksbank Frankfurt, banca cu care colaboreaza MTS Leasing, percepe o dobanda de 4% pentru un credit de 5 ani, avand ca obiect constructia de locuinte.
MTS Leasing a incheiat pana acum 42 de contracte in Romania, in valoare de 8 milioane de euro. Din acestea, 3 au ca obiect constructii industriale, iar restul 39 sunt imobile de locuit. Valoarea contractelor pentru imobilele cu destinatie industriala este de 6 milioane euro. Contractele pentru constructia de imobile civile reprezinta 2 milioane de euro.
Firma preconizeaza pentru 2004 o cifra de afaceri de 75 milioane de euro. In 2005 se asteapta rezultate de doua ori mai mari.
ioana.leaua@zf.ro