Eveniment

Legea pietei de capital a trecut de Guvern

30.04.2004, 00:00 16



Legea consolidata a pietei de capital a trecut ieri de Guvern fara nici o modificare fata de poiectul prezentat de Ministrtul Finantelor Publice, urmand sa intre in procedura de aprobare parlamentara, a declarat pentru Ziarul Financiar ministru finantelor, Mihai Tanasescu.



Dupa definitivarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) poiectului a mai suferit o serie de modificari la Minsterul de Finante, cele mai importante fiind cele privind tranzactionarea titlurilor de stat. "Legea a mai suferit o serie de modificari pe care Ministerul Finantelor Publice le-a considarat necesare pentru punerea de acord a unor prevederi cu legislatia europeana si in privinta tranzactiilor cu titluri de stat, unde emitentul trebuie sa poata alege piata pe care acestea sunt tranzactionate," sune Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.



Problema pietei pe care trebuie tranzactionate titlurile de stat, pe piata secundara organizata de Banca Nationala sau la o bursa de valori, nu este complet elucidata de proiectul de lege, dar reprezentantii CNVM spun ca tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa ar putea avea o contibutie considerabila la dezvoltarea pietei de capital. "Raman cu speranta ca vom avea in curand titlurile de stat tranzactionate la Bursa," spune Anghelache.



Legea consolidata a va modifica statutul societatilor de investitii financiare (SIF), acestea urmand sa functioneze ca societati de investitii de tip inchis. Cota maxima de 0,1% pe care un investitor o va putea detine in capitalul unui SIF va ramane doar in statuturile societatilor, iar actionarii o vor putea modifica ulterior. Legea va permite bancilor sa opereze direct pe piata de capital nu numai printr-o societate de brokeraj separata, asa cum se intampla in prezent. De asemenea, Bursa de Valori se va transforma in societate pe actiuni, fapt care va pemite fuziunea acesteia cu cealalta piata organizata de capital, Bursa Electronica RASDAQ.



Alaturi de hotararea reprezentantilor BVB si RASDAQ de a fuziona, modificarea legislatiei pietei de capital este necesara pentru incheierea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Angajamentele Romaniei prevad intrarea in vigoare a legii in semestrul al doilea si publicarea normelor de aplicare pana la finalul anului. vlad.nicolaescu@zf.ro