Eveniment

Masinile de constructii au acces in Capitala contra cost

16.09.2004, 00:00 28

Interdictia de acces in Capitala pe timpul zilei nu se aplica masinilor de constructii, acestea avind dreptul sa intre in oras contra unei taxe cuprinse intre cinci si 200 de milioane de lei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, primarul Capitalei, Traian Basescu.
"Potrivit deciziei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), interdictia de acces va fi valabila intre orele 8.00-20.00, acesta fiind programul de iarna. In acest interval, pot intra in oras, in zonele A si B, stabilite prin hotarire de consiliu, doar masinile folosite in santiere, dar numai pe baza de autorizatii", a precizat Basescu.
Primarul sustine ca autovehiculele constructorilor trebuie sa intre in oras ziua pentru ca, in perioada rece, nu se poate turna beton sau asfalt decit la temperaturi de peste cinci grade Celsius. "In timpul iernii, in constructii nu se poate lucra noaptea, din cauza temperaturilor scazute. Ridicarea de restrictii vizeaza insa doar constructorii si se face contra cost", a mai spus primarul.
Basescu a mai spus ca, potrivit decizie CGMB, toate autovehiculele care intra in oras trebuie sa obtina autorizatii si sa plateasca taxe. "Pina acum s-au eliberat 500 de astfel de autorizatii, din care s-au incasat sapte miliarde de lei", a subliniat primarul.
Edilii bucuresteni au impartit Capitala in doua zone - A si B. Zona A delimiteaza arterele utracentrale, situate in perimetrul delimitat de inelul median (Soseaua Titulescu - Soseaua Stefan cel Mare - Mihai Bravu - Vacaresti - Soseaua Oltenitei - Viilor - Trafic Greu - Razoare - Grozavesti - Soseaua Orhideelor), in timp zona B cuprinde arterele situate pina la limita sectoarelor, mai putin in sectorul 1, unde restrictia se aplica pina la Arcul de Triumf.
Taxa de trafic pe care o vor plati proprietarii vehiculelor cu tonaj mai mare de cinci tone difera in functie de zona sau de greutatea masinii.
Pentru camioanele care vor circula pe strazile ultracentrale (Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Universitatii, Piata Unirii, 13 Septembrie, Cotroceni) taxa este de intre 20 de milioane de lei (vehicule cu masa cuprinsa intre 5 si 7,5 tone) si 200 de milioane de lei (vehicule care depasesc 40 de tone).
Pentru zona B, tarifele percepute de municipalitate sint mai mici, fiind cuprinse intre 5 si 30 de milioane de lei pe luna, in functie de tonaj.
Vehiculele grele vor fi directionate strict pe traseele prevazute in hotarire, circulatia pe timpul zilei fiind interzisa permanent. Cei care vor circula ziua sau fara sa plateasca taxa de trafic vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 30 si 50 de milioane de lei.
Aceasta hotarire a fost aprobata la sfirsitul lunii august si inlocuieste o decizie similara, care institutia restrictii privind circulatia camioanelor in Capitala pe timpul verii si care a fost suspendata in justitie, pina in octombrie.