Eveniment

Minele, "lipite" de producator de energie electrica

21.02.2007, 18:47 10

Ministerul Economiei intentioneaza ca pana in luna mai a anului acesta sa finalizeze proiectul de restructurare a Companiei Nationale a Huilei astfel incat acesta sa poata sa fie inclus in proiectul de Strategie Energetica Nationala. Dupa finalizare, acesta va fi inmanat spre aprobare Guvernului.
"Asa cum functioneaza azi, Compania Nationala a Huilei nu va putea supravietui. Pe anul acesta restructurarea va urmari doua directii: investitiile si analiza posibilitatii alipirii minelor la un producator de energie electrica", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului. Astfel, pana in 2011, activitatea miniera din Valea Jiului trebuie sa devina rentabila, acesta fiind ultimul an in care Compania Nationala a Huilei, poate beneficia de subventii de la stat.
Anul acesta a fost realizata prima investitie majora din Valea Jiului, la mina Lupeni in valoare de 10 milioane de dolari, intr-un utilaj care creste productia de la 2.350 de tone de huila pe zi pana la 3.200 de tone. Pana in 2009, vor fi alocate de la bugetul de stat sume in valoare de 30 de milioane de euro, in utilaje similare la minele Livezeni si Paroseni. Intre 1990 si 2003, in Valea Jiului nu s-a investit absolut nimic.
"In perioada 2007-2010, fondul total al ajutoarelor de stat alocate Vaii Jiului se va ridica la 350 de milioane de euro", a mai spus Vosganian. CNH are datorii duble fata de cifra de afaceri anuala, adica in valoare de 1,4 miliarde de lei noi.
In legatura cu restructurarea Companiei Nationale a Huilei prin alipire la unitati de productie a energiei electrice, ministrul a indicat posibilitatea realizarii acestui proces cu termocentralele de la Deva si Paroseni. Potrivit acestuia, in 2007 salariile medii brute ale minerilor vor creste cu 10 % pana la un nivel de 22 de milioane de lei. Astfel, salariile nete ale minerilor ar putea ajunge la 17 milioane de lei (aproape 500 de euro).
In prezent, in Valea Jiului, mai lucreaza 11.800 de mineri, avand in vedere ca in anii e90, numarul total de angajati ai Companiei Nationale a Huilei se ridica la 58.000 de persoane. Anul acesta ar mai putea fi disponibilizati inca 1.000 de angajati, in conditiile in care productia nu va creste.
In ceea ce priveste alegerea consultantului pentru procesul de listare la Bursa de Valori Bucuresti a companiei Transgaz, Vosganian a declarat ca decizia va fi luata saptamana aceasta. "Saptamana viitoare vor incepe procesele de evaluare pentru listarea la Bursa a companiilor Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz", a adaugat ministrul economiei.
Cu privire la exporturile de energie ale Romaniei, ministrul a spus ca in ultimii doi ani, valoarea acestora s-a situat intre 8 si 10% din productia nationala. De anul acesta, dupa punerea in functiune a Reactorului 2 al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, exporturile ar putea depasi un procentaj de 15%.
Legat de evolutia pretului la utilitati, ministrul a declarat ca in urma discutiilor cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul gazelor naturale (ANRGN), s-ar putea ca anul acesta sa nu existe deloc cresteri la tarifele finale la gaze care sa depaseasca rata inflatiei. In ceea ce priveste energia electrica, pretul acesteia la consumatorul final ar putea varia foarte putin fata de rata inflatiei.