Eveniment

Ministerul Economiei verifica proiecte de investitii de 5 mld. euro in energie

22.03.2005, 00:00 32

Ministerul Economiei si Comertului reanalizeaza in acest moment fezabilitatea si modalitatile de finantare a unor proiecte de investitii cu o valoare totala estimata la 4,5 - 5 miliarde de euro, spun surse din cadrul institutiei.


Finalizarea unitatilor II si III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, retehnologizarea unor blocuri energetice de la Turceni, Rovinari, Craiova sau proiecte greenfield din sectorul energetic sunt supuse acum unei analize a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care verifica fezabilitatea acestor proiecte si mai ales modalitatile de reducere a garantiilor de stat pentru acestea.


"Romania are nevoie in perioada 2003 - 2015 de investitii estimate la 10 miliarde de dolari in sectorul energetic, perioada in care multe capacitati din cele existente urmeaza sa fie inlocuite. Multe dintre aceste proiecte au componente de finantare cu garantia statului, iar noi incercam sa reducem cat mai mult posibil aceasta componenta. Pe de alta parte, vrem sa vedem daca in cazul unor proiecte mari de retehnologizare nu este mai fezabila construirea de capacitati greenfield", au spus sursele citate.


Printre cei mai mari consumatori de credite cu garantie de stat se afla companiile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului.


Pe lista se afla proiecte de retehnologizare a unor grupuri energetice care apartin complexurilor energetice Turceni (inclusiv proiecte de desulfurare), Rovinari, Craiova (inclusiv proiectul de peste 200 mil. euro de reabilitare de la termocentrala Isalnita). La acestea se adauga, printre altele, proiectele greenfield de 400 MW de la Iernut pentru producerea de energie de catre consortiul condus de firma Bateman, cel de 120 MW de la CET Sud, de 60 MW de la CET Grozavesti, 120 MW de la CET Galati sau cel de 150 MW de la CET Constanta Palas.


Proiectul de reabilitare si extindere de capacitate a unui grup de 330 MW la 345 MW de la Isalnita este, de exemplu, in faza in care statul are de ales intre doi ofertanti - consortiul condus de compania japoneza Itochu si cel condus de Alstom (Franta).


Pentru reabilitarea proiectului de investitii al complexului energetic Craiova, Ministerul de Finante va putea emite garantii in valoare de 196 de milioane euro. Valoarea proiectului trece insa de 210 milioane de euro, daca se ia in calcul cea mai avantajoasa oferta.


Proiectul de retehnologizare de la Turceni este de asemenea unul de valori foarte mari, de peste 200 de milioane de euro, pentru derularea caruia a fost acordata deja o finantare din partea institutiei financiare nipone JBIC.


"Multe capacitati de productie dintre cele existente vor fi treptat inlocuite, urmand sa apara noi capacitati, altfel Romania va fi nevoita sa apeleze la importuri mari de energie", avertizeaza sursele citate.


Numai in perioada 2003 - 2005 era prevazuta intrarea in functiune a unor capacitati energetice de peste 1.991 MW, care sa contrabalanseze in sistem iesirea unor capacitati invechite de productie de peste 1.300 MW.


Romania este in acest moment alaturi de Bulgaria tara net exportatoare de electricitate in regiunea Balcanilor, celelalte state precum Serbia, Albania sau Macedonia avand deficite de putere in sistemele energetice proprii. adrian.mirsanu@zf.ro