Eveniment

Ministrul finantelor nu cedeaza in cazul ordonantei Tractorul

03.08.2005, 19:49 17

Ministrul finantelor Ionut Popescu a declarat ca ia in considerare varianta demisiei daca va fi presat sa semneze actul normativ prin care se acorda subventii pentru producatorii agricoli in vederea achizitionarii de tractoare, asa-numita "ordonanta Tractorul".

"Daca mi se va forta cumva mana sa semnez un astfel de act normativ, iau in calcul si varianta demisiei", a declarat Popescu la Realitatea TV.

Ministrul a refuzat sa semneze in ultima sedinta de guvern actul privind subventiile acordate producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare, considerand ca banii alocati sunt de fapt subventii indirecte pentru uzina Tractorul.

Dupa sedinta de guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a anuntat ca hotararea a fost adoptata, avand in vedere ca pentru adoptarea unei decizii nu este nevoie de unanimitate.

"Am consultat juristii si Secretariatul General al Guvernului nu poate trimite spre publicare la Monitorul Oficial un act normativ care nu are semnaturile tuturor ministrilor implicati", a mai spus ministrul finantelor.

Intrebat care ar fi fost reactia sa daca s-ar fi aflat in pozitia de premier, iar unul dintre subalterni ar refuza sa semneze un act normativ, Popescu a raspuns: "I-as cere demisia acelui ministru!". "Mie nu mi-a cerut-o", a precizat ministrul.

El a exclus varianta in care actul normativ ar putea fi semnat de un secretar de stat din cadrul Ministerului Finantelor.

"Secretarul de stat semneaza in momentul in care eu sunt plecat din tara. Or, eu sunt aici", a spus Popescu.



Avem nevoie de cresterea TVA

Majorarea TVA, subiect readus in discutie de presedintele Traian Basescu care s-a declarat in favoarea acestei masuri in paralel cu scaderea contributiilor la asigurari sociale (CAS), reprezinta, in opinia ministrului finantelor, o necesitate.

"Nu exista inca o decizie luata in privinta majorarii TVA, dar avem ca valori de lucru majorarea acesteia cu 2-3 procente. Cred ca Romania are nevoie de o majorare cu 3 procente a TVA, pana la 22%", a spus Popescu. El a justificat aceasta masura prin faptul ca Romania are nevoie de resurse bugetare suplimentare inca de anul viitor, cu atat mai mult din 2007 cand va trebui sa cotizeze la bugetul Uniunii Europene.

"In paralel va incepe si procesul de reducere a CAS, care in prezent ajung la 49%, cumulat pentru angajat si angajator. Contributiile vor fi reduse cu 2-3 procente anual astfel incat sa avem un total de 9 - 10% pana in 2008", a mai spus ministrul.

Propusa de FMI inca din luna februarie pentru cresterea incasarilor bugetare, dar respinsa vehement de guvern la vremea respectiva, majorarea TVA a fost invocata pentru prima oara oficial de Ionut Popescu pe 22 iunie, intr-o declaratie care a atras imediat protestele mediilor de afaceri, in timp ce PD si PNL s-au grabit sa faca pasul la ofsaid. Acum ca presedintele Basescu se arata de acord ca nivelul TVA sa creasca, problema sprijinului politic ar putea fi mult mai usor rezolvata. TVA este impozitul cel mai mai simplu si sigur de colectat, constituind deja cea mai importanta sursa de venit a bugetului.



Industriasii critica intentia de majorare a TVA

Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania UGIR-1903 resping intentia de majorare a TVA, cerand Executivului sa respecte programul de guvernare pe baza caruia a castigat alegerile, care prevede reducerea acestui impozit pana la 16%. In opinia industriasilor, o eventuala majorare a TVA ar determina cresterea preturilor, scaderea consumului si, implicit, a productiei. Aceasta va atrage dupa sine reducerea altor impozite si taxe colectate la bugetul de stat. "Astfel, majorarea TVA nu va avea efectul scontat asupra deficitului bugetar si va conduce la stoparea cresterii economice, afectand mult mai multe companii decat isi inchipuie guvernul", a spus Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903. Acesta a adaugat ca a cerut Ministerului Finantelor Publice, in urma doua saptamani, o nota de fundamentare care sa justifice economic un nivel al TVA de 22%, dar nu a primit inca nici un raspuns. "Daca nu vom primi in cel mai scurt timp aceasta fundamentare vom cere demisia ministrului finantelor, apoi ne vom retrage din toate organismele de dialog social, iar ca masura extrema vom trece la greva fiscala", a mai precizat Coraci. "Exista si alte solutii de crestere a veniturilor bugetare, dar nu credem ca Ionut Popescu stie acest lucru", a mai spus presedintele UGIR-1903 fara a nominaliza care ar putea fi aceste masuri. El a adaugat ca masura cresterii TVA este cu atat mai nejustificata cu cat, pe plan european se manifesta o tendinta accentuata de reducere a fiscalitatii. "Cele mai multe tari europene au cota maxima de TVA sub 19% si practica pentru multe produse o cota redusa care variaza intre zero si 15%", a mai mentionat presedintele patronatului. (Stelian Vezentan)