Eveniment

Moody's: Inflatia si deficitul de cont curent vor creste

30.03.2007, 20:53 22

Economia Romaniei prezinta semne limitate de supraincalzire, dar situatia s-ar putea schimba intrucat ritmul de crestere economica se mentine peste potential, iar inflatia si deficitul de cont curent vor creste in acest an, potrivit analistilor agentiei de evaluare financiara Moody's.
Moody's a negat ieri informatiile privind revizuirea in scadere a ratingului suveran acordat Romaniei, care au aparut pe piata financiara de la Bucuresti si au determinat deprecierea leului in tranzactiile de dupa-amiaza. Reprezentantii Moody's au precizat ca ratingul Romaniei nu a mai fost modificat de la ultima revizuire, la inceputul lunii octombrie a anului trecut.
Potentialul de crestere economica este estimat de Moody's la 6%, iar ritmul se va apropia de acest nivel in 2007, ajungand la 6,2%, fata de 7,7% in 2006, se arata in raportul anual al agentiei de rating cu privire la Romania, publicat ieri.
"Exista insa sanse bune sa aiba loc o noua surpriza in sensul cresterii (economice - n.r.). In prezent, semnele de supraincalzire sunt limitate, dar situatia probabil se va schimba daca ritmul de crestere economica se va mentine in jurul celui actual", se spune in raport.
Agentia prognozeaza inversarea trendului de scadere a inflatiei in acest an, cresterea preturilor in decembrie 2007 fata de decembrie 2006 urmand sa fie de 5,2%, fata de 4,9% anul trecut, si peste tinta Bancii Nationale Romaniei, de 3-5%.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta este estimat la 10,7% din PIB in acest an, in urcare de la 10,3%, ca urmare a cresterii importurilor mai rapid decat exporturile, trend inregistrat de altfel in ultimii ani.
Alte aspecte avute in vedere de analistii agentiei de rating sunt posibila amanare a reformelor necesare convergentei cu Uniunea Europeana, avand in vedere termenul indepartat pentru adoptarea euro, in 2014, precum si problemele politice, considerate insa ca facand parte din viata normala a unei tari democratice.
De altfel, si deficitul de cont curent ridicat este considerat normal pentru o tara in curs de dezvoltare, iar Moody's noteaza nivelul scazut al datoriei publice. Datoria externa totala este insa in crestere, ceea ce poate crea riscuri. Moody's considera, de altfel, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a reusit sa mentina un echilibru delicat intre diferitele probleme macroeconomice, dar ar putea fi nevoita sa revina la o politica de majorari de dobanda in acest an, mai ales daca toate cheltuielile prevazute in buget vor fi realizate.
"Dezechilibrele sunt probabil accentuate de natura pro-ciclica a politicii fiscale si de cresterile salariale frecvente pentru functionarii publici. Numeroasele rectificari bugetare demonstreaza legatura slaba dintre planificarea bugetara si cea pentru dezvoltare", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte adjunct al Moody's si analistul pentru Romania al agentiei de evaluare financiara.
Tinta de deficit bugetar pentru acest an este de 2,8%, iar Moody's prognozeaza un deficit de 2,9%, aratand ca, desi nu vor fi realizate toate proiectele, autoritatile ar putea aloca sume mai mari pentru cheltuieli curente. Bugetul ar putea fi rectificat de mai multe ori in 2007, potrivit Moody's.