Eveniment

"Muncitorii chinezi vin in Romania asa cum pleaca romanii la munca in Spania"

22.09.2008, 20:06 107

 

Numarul angajatilor chinezi care lucreaza in Romania va creste in urmatorii ani pe masura ce forta de munca autohtona se indreapa catre tarile din Europa de Vest si Centrala, considera Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China.
"Importurile de materiale de constructii si de forta de munca vor cunoaste in urmatoarea perioada o dinamica extraordinara. Pe piata din Romania sunt in prezent intre 2.000 si 2.500 de angajati chinezi, iar numarul acestora va creste datorita deficitului de forta de munca si mai ales faptului ca cetatenii romani plecati la munca si stabiliti, spre exemplu in Spania, unde salariile sunt mult mai mari, nu cred sa mai revina decat daca se inchid companiile unde lucreaza", a spus Ghelmegeanu la seminarul Romania-China, realizat cu ocazia sosirii unei delegatii de 18 firme din Provincia Guangdong din China. In Romania sunt peste 9.000 de companii cu capital chinez, implicate in special in comert, si care anul trecut au avut afaceri de 300 mil. dolari (circa 207 mil. euro).
"Investitiile straine totale in Romania in perioada 2005 - 2008 au fost de 50 mld. dolari, de doua ori mai multe fata de 1991-2004. Din pacate, desi exista un potential extraordinar pentru a atrage companii din China, noi nu facem lobby pentru a atrage investitii. Germania si Suedia au relatii comerciale mult mai bune cu aceasta tara decat avem noi", sustine Ghelmegeanu.
Volumul comertului bilateral intre China si Romania a fost anul trecut de 2,54 mld. dolari (1,75 mld. euro), din care importurile au reprezentat 2,31 mld. dolari (1,59 mld. euro). "Balanta comerciala ramane defavorabila tarii noastre cu 2,08 mld. dolari. Exporturile intre Romania si China au fost anul trecut de 230 de milioane de dolari", afirma Ghelmegeanu.
Romania importa din China confectii, produse din metal, masini si echipamente electrice, produse chimice, echipamente optice si materiale de constructii. Importurile din regiunea Guangdong in 2007 au reprezentat circa 620 de mil. dolari, circa un sfert din totalul schimburilor comerciale dinspre China, in crestere cu 6% fata de anul anterior, conform reprezentantilor companiilor chineze.
Printre investitiile importante realizate pe piata din Romania de catre companiile din China se numara o investitie de 100 de mil. euro pentru o fabrica de tutun, la Buzau si 10 mil. de euro investiti de compania DHS Sport pentru fabricarea de biciclete, care exporta 70% din productie catre Germania.