Eveniment

Nastase: datele indica o inflatie in mai de 0,4%

04.06.2004, 00:00 16

Datele estimative pentru luna mai, bazate pe calculele efectuate pentru primele 20 de zile, indica o rata a inflatiei de circa 0,4%, evolutie care se incadreaza in programul pentru atingerea unei rate de 9% la sfarsitul acestei luni, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase.
In cazul in care datele estimative pentru luna mai vor fi cele finale, nivelul inflatiei pe primele cinci luni va fi de 3,2%.
Premierul a  prezentat ieri, la Palatul Victoria, evolutia economiei in primele patru luni ale anului, prin date statistice referitoare la rata inflatiei, cresterea economica si somaj.
Astfel, la finele lunii aprilie a fost inregistrat un nivel al inflatiei de 2,8%, fata de 4,3% in aceeasi perioada a anului 2003, dupa ce trei luni consecutiv s-au inregistrat rate de sub 1%.
Investitiile realizate in economia nationala in trimestrul I au fost superioare cu 7,2% celor din perioada corespondenta din 2003, in timp ce imprumuturile pentru procurarea de echipamente si creditele imobiliare au crescut cu 2,3%, respectiv cu 17,1%.
Evolutia productiei industriale s-a realizat in conditiile majorarii productivitatii muncii cu 14,5% in ramurile prelucratoare si a avut la baza cresterea cererii pentru export pentru produsele industriale cu 14,6%. Exporturile  au atins in trimestrul I un prag de referinta, respectiv o medie lunara de peste 1,5 mld. euro, cu varful de 1,6 mld. euro in martie.
"Am reusit, pentru prima data, ca, in aprilie, dinamica exporturilor sa fie superioara dinamicii importurilor.  Avem in continuare un deficit important al balantei comerciale, impus in primul rand de importurile de materii prime, materiale metalurgice si chimice, titei si gaze naturale, de cresterea puternica a pretului titeiului si al gazelor pe piata mondiala, dar si de importul de masini si utilaje, care a sporit pe primele patru luni cu 29,4%. Acestea se vor regasi in procesul de investitii si in cresterea economica generala, in ultimul trimestru si in anul 2005", a afirmat Nastase.
In ceea ce priveste castigul salarial mediu net, acesta a crescut in primele trei luni cu 23,8%, fata de perioada similara din 2003, in timp ce salariul real a crescut cu 9,1%.
Pe baza cresterii puterii de cumparare, a spus Nastase,  vanzarile de marfuri s-au majorat cu 15%, iar serviciile prestate pentru populatie cu 28,9%. In aceeasi perioada, economiile populatiei au sporit in termeni reali cu 5,3%.
  "Desi suntem intr-o perioada de campanie electorala, economia duduie", a spus Nastase.
Numarul somerilor inregistrati in aprilie a fost de 662.000 persoane, cu 69.000 persoane mai putin decat in in trimestrul I 2003, rata somajului situandu-se la 7,3%. Numarul salariatilor a fost, la sfarsitul lunii martie, de peste 4,4 milioane persoane, cu 71.000 mai mare decat in decembrie 2003.