Eveniment

Nouă ţări NATO, între care România, declaraţie comună de susţinere a eforturilor Ucrainei de aderare

Nouă ţări NATO, între care România, declaraţie...

Autor: Laura Buciu

02.10.2022, 19:30 214

Nouă ţări NATO din Europa Centrală şi de Est sprijină o cale de aderare a Ucrainei la alianţă şi au cerut tuturor celor 30 de state membre să sporească ajutorul militar pentru Kiev, potrivit Sky News.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut vineri o mişcare surprinzătoare şi a solicitat aderarea rapidă la NATO, după anexarea de către Rusia a patru regiuni din ţara sa.

Toţi cei 30 de membri trebuie să aprobe cererea pentru ca aderarea să fie aprobată, dar este puţin probabil ca Ucraina să adere la pact în viitorul foarte apropiat. De asemenea, faptul că este o ţară aflată deja în război complică cererea.

Nouă membre NATO au cerut insistent un răspuns la anexare, deoarece sunt îngrijorate de faptul că Rusia le-ar putea viza în continuare dacă nu este oprită în Ucraina.

Liderii Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, României şi Slovaciei au publicat o declaraţie comună pe site-urile lor, în care se spune că „Susţinem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem (ca Rusia) să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate şi încurajăm toţi aliaţii să îşi mărească substanţial ajutorul militar acordat Ucrainei”.

În declaraţie se precizează că liderii „susţin cu fermitate decizia summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”.

La summitul din 2008, membrii NATO au salutat aspiraţiile de aderare ale Ucrainei şi Georgiei, dar au refuzat să ofere un calendar clar pentru posibila aderare a celor două ţări. Declaraţia de duminică nu a menţionat nici ea un calendar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost nehotărât atunci când a fost întrebat despre apelul dlui Zelenski de ca Ucraina să adere la NATO.