Eveniment

Omniasig a vandut 20.000 de polite de locuinte

10.12.2004, 00:00 20

Societatea de asigurari Omniasig estimeaza pentru anul in curs 20.000 de contracte de asigurari de locuinte, fata de 15.700 cate a incheiat in 2003, a declarat ieri Catalin Tabacaru, sef asigurari industriale si asigurari imobiliare al Omniasig.
Asigurarile de locuinte reprezinta doar 1,5% din portofoliul de produse al Omniasig, dar ca prime brute subscrise au reprezentat una din cele mai dinamice categorii de asigurari oferite de companie. Fata de anul trecut, primele brute subscrise pentru asigurari de locuinte au inregistrat pe primele 11 luni din 2004 o crestere "substantiala", de 78%, pana la peste un milion de euro (circa 41 miliarde lei), a spus Fanel Plopeanu,  vice-presedinte si director general adjunct al Omniasig.
Cresterea pe acest segment se datoreaza in mare parte, conform aprecierilor lui Tabacaru, bancilor comerciale, care cer solicitantilor de credite astfel de asigurari pentru garantie. Potrivit lui, circa 10% din totalul politelor incheiate de Omniasig pentru asigurari de locuinte sunt cesionate catre institutii de credit.
Intre 5% si 10% din locuintele din Romania fac obiectul unui contract de asigurare, in conditiile in care procentul in 2003 era de 4-4,5%. In tarile occidentale, media locuintelor protejate printr-o polita de asigurare este insa de circa 50%, a estimat Tabacaru, in timp ce in Romania predomina inca mentalitatea de tipul "se-ntampla, imi da guvernul".
Cotatia medie de prima la asigurarile de locuinte la Omniasig se ridica la circa 0,18% din valoarea imobilului. Prima medie anuala este intre 40 si 60 de euro.
Pe primele 11 luni, Omniasig a inregistrat prime brute subscrise in valoare de 68,3 milioane euro in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului precedent. ioana.leaua@zf.ro