Eveniment

Optimism de la FMI, care revizuieste in crestere estimarile privind evolutia economiei

09.10.2008, 19:18 12

Crestere economica de 8,6%, deficit de cont curent de 13,8% din PIB si inflatia de 8,2%, asa vede Fondul Monetar International (FMI) evolutia economiei romanesti in acest an, prognozele fiind mult mai optimiste fata de cele anuntate in primavara, cu exceptia evolutiei preturilor.

Avantul economiei romanesti a luat prin surprindere pana si institutia financiara internationala, FMI modificand estimarea privind evolutia PIB in crestere cu mai putin de trei puncte procentuale, comparativ cu nivelul de 5,4% anticipat in luna aprilie.
Economia urmeaza insa sa incetineasca anul viitor, asteptarea cu privire la PIB fiind de 4,8%, usor peste valoarea prognozata anterior, de 4,7%, potrivit unui raport al FMI.
Institutia financiara internationala a sustinut in repetate randuri ca Romania este vulnerabila la criza financiara internationala, principalele probleme fiind inflatia si dezechilibrul extern.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Fondul considera insa ca acesta va cobori sub nivelul de 14% atins in 2007, la 13,8% din PIB.
Noua prognoza este mai optimista decat estimarea prezentata in aprilie, de 14,5%, pentru ca in 2009 indicatorul sa ajunga la 13,3%, fata de nivelul anticipat anterior de 13%.
In schimb, in privinta evolutiei preturilor, nici FMI nu este foarte optimist, inflatia urmand sa ajunga la sfarsitul anului la 8,2%, potrivit noilor prognoze, in crestere de la nivelul de 7% estimat in aprilie.
Anul viitor inflatia va ajunge la 6,6%, comparativ cu estimarea anterioara de 5,1%.
Si Comisia Nationala de Prognoza a modificat estimarile privind evolutia economiei, cea mai spectaculoasa modificare vizand anul 2008, cand este asteptata o crestere de 9,1%, fata de estimarea din primavara care indica o majorare a PIB de 6,5%. Noua prognoza a mentinut estimarea inflatiei la 5,8% pentru finalul acestui an si a modificat-o pe cea de anul viitor de la 4%, la 4,5%.
Referitor la deficitul de cont curent, Comisia estimeaza ca acesta va scadea de la 14% din PIB in 2007 la 13,4% in acest an, usor sub nivelul avansat de institutie in aprilie, de 13,6%. Potrivit analistilor FMI, cu cat criza va persista mai mult, cu atat creste riscul ca economiile emergente sa fie afectate.
Presiunile au inceput sa apara si in Europa, unde, in unele state locuintele se ieftinesc cresterea economica stagneaza, iar conditiile de creditare se inaspresc.
FMI avertizeaza ca pe pietele emergente, care pareau ca pot face fata crizei creditelor, riscurile au crescut brusc, sprijinite de declinul cererii pentru active si de intensificarea retragerilor de capital.
Potrivit aprecierilor institutiei financiare internationale, ritmul de crestere a economiilor emergente sau in curs de dezvoltare va continua sa incetineasca pana la inceputul anului 2009, dupa care va urca in cursul anului.
Comparativ cu celelalte tari din regiune, FMI vede cresterea PIB-ului Romaniei peste media statelor din Europa de Sud Est, revizuita la 7,3% pentru 2008, de la 5,2% in aprilie. In 2009, statele din zona vor avea un avans al PIB-ului de 4,5%, comparativ cu estimarea de 5% din aprilie.