Eveniment

Outsourcing-ul de facturi, o piata de 40 mil. euro

27.06.2007, 18:17 24

Prima factura electronica va fi emisa la data de 1 ianuarie 2008 si va deschide calea spre externalizarea activitatilor legate de emiterea si distributia facturilor, creandu-se astfel o piata de 40 mil. euro, a declarat ieri pentru ZF Varujan Pambuccian, initiatorul legii privind inregistrarea operatiunilor comerciale dintre agentii economici prin mijloace electronice.
Actul normativ a trecut ieri de Camera Deputatilor si va merge la promulgare.
Initiatorul estimeaza ca aplicarea legii va produce reduceri semnificative ale costurilor, in special pentru marile companii, precum operatorii de telefonie mobila sau furnizorii de utilitati.
"Ganditi-va in primul rand ca facturile vor fi emise direct, digital, din softul de administrare a resurselor companiei (ERP). Nu va mai fi nevoie de imprimarea facturilor, deci se economiseste hartie si toner si de asemenea nu va mai fi nevoie de anveloparea documentelor si trimiterea lor prin companii de curierat", a spus Pambuccian.
Asadar, reprezentantii firmelor pot opta pentru emiterea facturilor in forma electronica. Furnizorii de servicii de facturare electronica sunt obligati sa tina evidenta facturilor intr-un registru electronic si sa mentioneze existenta unui suport pe hartie, daca este cazul. Ei trebuie sa ataseze insa documentelor emise electronic o semnatura electronica si o marca temporala pentru autentificare. Beneficiarii au la randul lor de ales intre varianta facturii clasice sau cea expediata electronic.
La prima vedere, legea inseamna o lovitura pentru serviciile clasice de Posta, care ar pierde astfel o buna parte din clienti.
Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Mihai Toader, spune insa ca proiectul va avea un impact limitat asupra companiei, intrucat corespondenta reprezinta doar 30% din cifra de afaceri a CNPR, iar tendinta la nivel european este de crestere a nivelului traficului postal.
"Oricum nici coletele, nici scrisorile de dragoste n-o sa poata fi trimise altfel decat prin posta", a adaugat el.