Eveniment

Painea, intre timbru si ambalaj individual

24.02.2006, 22:17 55

Principalii jucatori din industria de morarit si panificatie au pozitii diferite legate de metodele de marcare pentru produsele de panificatie, unii agreand varianta aplicarii unui timbru pe paine, altii fiind pentru comercializarea painii proaspete ambalata, sub o anumita marca.

"Sustinem 120% proiectul de timbrare a painii, chiar daca, la volumul nostru de productie (un million de paini pe zi), cheltuielile vor fi destul de mari", spune Dan Trifu, vicepresedintele Departamentului de Strategie-Finante al Vel Pitar.

In opinia lui, aceasta e singura cale care poate sa reduca piata neagra. "Vom avea de-a face doar cu societati care lucreaza cinstit. Peste tot in lume sunt timbre pe paine si de cele mai multe ori sunt chiar initiative ce tin de dreptul de proprietate asupra unei marci", spune Trifu.

Pe de alta parte, reprezentantii Loulis Romania, un alt mare jucator din industrie, nu sunt de acord cu varianta timbrarii.

"Dezaprobam cu fermitate aceasta propunere. Consider ca timbrarea painii nu este solutia corecta si eficienta pentru a combate evaziunea fiscala. Propunerea noastra este de a comercializa painea proaspata ambalata, sub o anumita marca", spune Nikolas Voudouris, presedinte Loulis.

In opinia lui Voudouris, se pot gasi alte masuri de diminuare a evaziunii fiscale in domeniul panificatiei. "Au inceput deja o serie de verificari la unitatile de panificatie, iar aceste masuri trebuie sa continue, pentru a stabili daca normele igienico-sanitare sunt respectate de toti agentii economici din piata, in perspectiva integrarii in UE", spu-ne Voudouris.

Marcarea produselor de panificatie reprezinta o initiativa a patronatului ROMPAN care urmareste in primul rand reducerea evaziunii fiscale din domeniu.

Pe o piata extrem de fragmentata, esti-mata la circa 900 mil. euro, cotele principa-lilor jucatori variaza intre 4-6%, in timp ce piata neagra reprezinta circa 50% din to-tal.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, declara zilele trecute ca normele de marcare pentru produsele de panificatie vor fi stabilite in acord cu producatorii de paine, in circa o luna. Variantele luate in calcul de Ministerul Agriculturii sunt cea de stantare directa, de aplicare a timbrului din foita de orez si de ambalare si etichetare a painii.