Eveniment

Pascal Lamy va fi noul sef al comertului mondial

16.05.2005, 20:10 22

Pascal Lamy, fostul comisar european francez, este pe cale sa devina urmatorul director general al Organizatiei Mondiale a Comertului, dupa ce ultimul sau contracandidat s-a retras din cursa la sfarsitul saptamanii trecute, relateaza Financial Times. Cel care a descris in trecut negocierile OMC ca fiind "medievale" va avea acum sarcina de a-si operationaliza propriile proceduri. Carlos Perez del Castillo, fostul delegat la OMC al statului Uruguay si ultimul contracandidat ramas in cursa, s-a recunoscut infrant dupa cea de-a treia runda de consultatii a statelor membre ale organizatiei, care l-a dat ca favorit pe Lamy.

Cei mai importanti oponenti ai acestuia si-au anuntat intentia de a renunta la obiectiile aduse, urmand ca francezul sa fie confirmat in maximum doua saptamani si sa-l inlocuiasca, in septembrie, pe Supachai Panitchpakdi.

Lamy a refuzat sa comenteze inaintea numirii oficiale. Aproape toti membrii organizatiei i-au apreciat abilitatea de a conduce institutii complexe. Exista insa indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea dintre functia pe care urmeaza sa o detina si orientarile politice ale lui Lamy.