Eveniment

Patriciu rascumpara ieftin actiunile Rompetrol de la OMV

23.12.2004, 00:00 18

Grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, isi va rascumpara pachetul de 25,1% din actiuni de la grupul austriac OMV pana la jumatatea anului 2006, potrivit intelegerii dintre cele doua parti. Valoarea tranzactiei se va situa sub 50 mil. euro, conform oficialilor OMV, ceea ce indica faptul ca Patriciu va rascumpara ieftin actiunile de la austrieci.
"Rompetrol are o optiune de rascumparare a pachetului de 25,1% din actiuni al OMV in termen de 18 luni de la inchiderea tranzactiei de achizitie a Petrom (moment inregistrat in luna decembrie a acestui an - n.r.)", a declarat pentru Ziarul Financiar David Davies, director financiar al grupului OMV.
Intrebat daca tranzactia ajunge la 50 milioane euro, acesta a raspuns: "Cred ca aceasta ar fi valoarea cea mai mare, dar nu cred ca vom primi atat. Tranzactia se va derula exclusiv in cash (bani lichizi - n.r.)", a precizat Davies.
Pretul sub 50 mil. euro pentru rascumpararea a 25,1% din actiunile grupului Rompetrol este mic, daca luam in calcul ca numai 25,1% din compania Rompetrol Rafinare Petromidia, principala companie a grupului, valoreaza pe Bursa de la Bucuresti 104,7 mil. euro la ultima cotatie de 920 lei/actiune.
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol si principalul actionar al acestuia, a refuzat sa faca orice fel de comentarii pe tema pretului tranzactiei.
"Rascumpararea pachetului de actiuni va avea loc mult mai devreme de termenul stabilit. Noi am facut deja notificarea catre Consiliul Concurentei privind aceasta operatiune", a declarat Dinu Patriciu.
Presedintele Consiliului Concurentei a confirmat ca grupul Rompetrol a notificat rascumpararea actiunilor de la OMV.
Grupul austriac a achizitionat acest pachet de actiuni in toamna anului 2002, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica. OMV a fost nevoit sa anunte renuntarea la participatia din Rompetrol in octombrie pentru a nu avea probleme cu aprobarea de catre Consiliul Concurentei a achizitiei Petrom, liderul pietei petroliere interne.
OMV si Rompetrol au anuntat ca rascumpararea actiunilor grupului Rompetrol de la austrieci va fi facuta de catre Rompetrol Holding SA, companie cu sediul in Elvetia si aflata in proprietatea managementului Rompetrol. Preconditia pusa atunci a fost incheierea cu succes de catre OMV a achizitiei Petrom, moment inregistrat in urma cu o saptamana. Rompetrol Holding SA (Elvetia) este detinuta de catre Dinu Patriciu si americanul Philip Stephenson, vicepresedintele grupului Rompetrol.
OMV a achizitionat in iulie 51% din actiunile Petrom pentru 1,5 miliarde euro, din care 669 mil. euro reprezinta pretul platit statului roman pentru o treime din actiunile companiei, restul sumei fiind utilizat la majorarea capitalului social pentru atingerea participatiei majoritare.
The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda, detine 64,43% din actiunile Rompetrol Rafinare, companie ce opereaza rafinaria Petromidia si care acum are o capitalizare bursiera de peste 417 mil. euro. Din grupul Rompetrol mai fac parte companiile Rompetrol SA, Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals SRL, Rompetrol Downstream SA, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova sau Rompetrol Bulgaria.
adrian.mirsanu@zf.ro