Eveniment

Planificarea bugetara multianuala ne-ar face mai credibili in fata UE

30.03.2005, 00:00 60


Romania are nevoie de planificarea bugetara multianuala, sustin reprezentantii Grupului de Economie Aplicata (GEA), in caz contrar nu va reusi sa faca fata negocierilor cu UE. GEA este o organizatie independenta de experti in economie. "Nu suntem obligati, dar altfel n-o sa putem face toate calculele necesare", a explicat Dragos Pislaru, director executiv al GEA.


Studiul, coordonat de profesorul universitar Daniel Daianu, fost ministru de finante, arata necesitatea introducerii unui cadru multianual pentru politica fiscala, pentru a evita acumularea de deficite bugetare excesive, ca urmare a presiunilor fiscale iminente generate mai ales de integrarea in spatiul comunitar. Potrivit lui Daniel Daianu, aceste presiuni (contributia obligatorie la bugetul UE, nevoia de cofinantare a programelor de dezvoltare structurala, reforma sistemului de pensii si altele) s-ar putea ridica in viitor, anual, la circa 3-4% din PIB.


"Daca oficialii romani ar fi avut un model de programare bugetara multianuala ar fi fost mult mai credibili in negocierile cu FMI, si rezultatele ar fi fost altele", a declarat directorul executiv al GEA. Dragos Pislaru sustine necesitatea realizarii unui astfel de sistem de planificare pe o perioada de sase ani, perioada pe care se face planificarea bugetului Uniunii Europene.


Reprezentantii GEA au explicat ca, spre deosebire de modelul actual de planificare bugetara, cel multianual presupune mai mult dinamism si o mai buna adaptare la incertitudinile viitoare, generate de schimbari precum cele tehnice sau demografice. In prezent, Ministerul Finantelor utilizeaza pentru programarea bugetara preponderent tehnica extrapolarii, in timp ce un sistem de programare bugetara multianuala ar insemna utilizarea unor tehnici de modelare avansate. ioana.leaua@zf.ro