Eveniment

Presedintele iranian si Basescu: conflictul este de natura comerciala

25.08.2006, 19:59 19

Presedintele iranian Ahmadinejad Mahmoud l-a asigurat, la telefon, pe presedintele Traian Basescu ca ceea ce s-a intamplat cu platforma "Orizont" nu este "un act de ostilitate fata de Romania", iar cei doi omologi au convenit ca este vorba despre evenimente de natura comerciala.
Presedintele Traian Basescu a avut o convorbire telefonica, miercuri seara, cu omologul sau iranian, Ahmadinejad Mahmoud, privind evenimentele de pe platforma petroliera "Orizont", se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale. "Presedintele iranian a dat asigurari ca nu este vorba de un act de ostilitate fata de Romania, ci de un conflict comercial care implica proceduri in conformitate cu legislatia iraniana. Pe baza evaluarii informatiilor, cei doi presedinti au convenit ca evenimentele privind platforma "Orizont" sunt de natura comerciala", se arata in comunicat. Basescu a apreciat, in cadrul convorbirii, disponibilitatea partii iraniene de a negocia cu Grupul 5+1 privind programul nuclear al Iranului.
"Cu ocazia convorbirii telefonice, cei doi presedinti au abordat problematica relatiilor bilaterale si comerciale, fiind de acord ca exista potential pentru imbunatatirea volumului schimburilor comerciale", mai informaeaza Presedintia.
Compania Grup Servicii Petroliere (GSP) a anuntat, marti, ca una dintre platformele sale petroliere din Golful Persic, "Orizont", a fost atacata in cursul diminetii de un elicopter militar iranian, iar trupe inarmate au urcat la bordul platformei, dupa care compania a pierdut legatura cu cei 26 de angajati, majoritatea romani.
Recent, firma a retras din zona platforma "Fortuna", inchiriata de Oriental Oil Company din Dubai, aratand ca aceasta din urma nu a respectat contractul si a subinchiriat platforma unei firme iraniene.
Ambasadorul Iranului in Romania, Ali Akbar Farazi, a declarat ca incidentul de pe platforma petroliera "Orizont" este urmare a unui litigiu comercial intre o firma romaneasca si una iraniana, iar armata a intervenit numai pentru transmiterea unei hotarari judecatoresti firmei GSP.