Eveniment

Prima pentru bancile locative a fost dublata

04.12.2008, 19:49 17

Termenul in care chiriasii caselor construite prin Agentia Nationala de Locuinte pot cumpara imobilul a fost redus de la 5 ani la 3 ani, iar prima anuala acordata de stat tinerilor pentru cumpararea unei locuinte a fost majorata de la 15% la 25% din suma economisita in sistemul bancar de creditare.
Limita primei anuale a fost extinsa de la 120 euro la 250 euro, prin ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de ieri a Guvernului. Aceste modificari vor da un impuls si bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ, care se adreseaza in special clientilor cu venituri modeste si care nu ar putea sa acceseze un imprumut ipotecar clasic.
Majorarea primei acordate de stat pentru sumele economisite va duce automat la imbunatatirea randamentelor obtinute la sumele depuse, in conditiile in care bancile ofera dobanzi destul de mici, de 3%-5% pe an. Subventia de stat pentru constructia unei locuinte proprietate personala a fost majorata de la 20% la 30% din cheltuieli, acoperita pana la o suma de 15.000 de euro, fata de maximum 10.000 de euro in prezent. "Aceasta prevedere se aplica pentru toate locuintele care nu au fost finalizate si predate catre beneficiari pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ. Se acorda tinerilor cu varsta sub 35 de ani care au un teren si un contract incheiat cu un constructor", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului Camelia Spataru.
Locuintele vor putea constitui garantii reale imobiliare prin ipoteca bancara. Legislatia in vigoare prevede ca fiecare tanar in varsta de pana la 35 de ani care vrea sa-si construiasca o locuinta prin credit ipotecar si are teren poate beneficia de o subventie de 20% din valoarea constructiei, dar nu mai mare de 10.000 de euro. Legea mai prevede ca locuintele ANL pot fi cumparate de catre tinerii care au ocupat imobilul cu chirie pentru o perioada de minimum cinci ani.