Eveniment

Problemele unui stat NATO cu vecinii nu sunt si ale Aliantei

15.10.2004, 00:00 22

"Atunci cand o tara devine membru NATO nu inseamna ca problemele care apar cu tari vecine devin probleme ale Aliantei". Declaratia ii apartine secretarului general al NAT, Jaap de Hoop Scheffer, care a comentat, ieri, la summitul informal de la Poiana Brasov, diferendul dintre Romania si Ucraina.
Secretarul general al NATo a precizat ca este la curent cu diferendul aparut in ultima vreme intre Romania si Ucraina, dar a adaugat ca aceasta problema ar trebui sa fie rezolvata intre autoritatile de la Bucuresti si Kiev. "Nu pot vorbi despre aceasta tema ca secretar general al NATO", a spus de Hoop Scheffer.
Intrebarea ziaristilor romani aducea in discutie canalul Bistroe, a carui construire a fost reclamata de autoritatile romane partenerilor NATO.
Diferendul a capatat in ultimele zile noi evolutii - la frontiera de pe bratul Chilia au aparut in ultimele zile cateva tentative din partea ucraineana de a amplasa balize noi. Seful Politiei de Frontiera, Aurel Neagu, a vorbit de posibilitatea suplimentarii ambarcatiunilor care au menirea de a asigura protectia frontierei romanesti.
In aceasta chestiune s-a consemnat, luna trecuta, o solidarizare a Federatiei Ruse cu Ucraina in privinta oportunitatii construirii canalului Bistroe, interpretatia de partea romana, prin intermediul ministrului de externe, Mircea Geoana, ca fiind o incercare de reconfigurare a relatiilor din fostul spatiu sovietic, cu mentiunea ca aceste probleme au aparut dupa ce Romania a devenit membru al NATO.
Intr-o alta problema, ivita si ea in ultima vreme, cea a relatiilor dintre Republica Moldova si autoproclamata republica transnistreana, Rusia are o noua interventie. Ieri, ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a fost intrebat, la Poiana Brasov, cand isi va respecta Federatia Rusa angajamentul de a-si retrage trupele in Transnistria. Acesta a raspuns ca nu se poate spune cat timp vor mai stationa in zona efectivele ruse. Ivanov a invocat existenta unor echipamente militare, care dateaza din timpul Rusiei Sovietice, si a caor paza trebuie asigurata de catre efectivele sustinute de Moscova. Insa-, in acelasi timp, Ivanov a mai vorbit si despre rolul pe care il au soldatii rusi din Transnistria, de a impiedica izbucnirea unor violente si tensiuni in zona.
Secretarul general al NATO a fost intrebat de catre ziaristii romani si daca aliatii au discutat in cadrul forumului bilateral cu Rusia despre problemele din Transnistria, insa oficialul Aliantei a spus ca o astfeld e dezbatere nu a existat in conditiile in care nu este vorba despre o problema a NATO.
In acelasi timp, oficialul de la Kremlin a confirmat si la Poiana Brasov intentia Rusiei de a plasa o baza militara in Tadjikistan. Ivanov a precizat ca nu exista nici o legatura intre acest proiect militar rus si perspectiva amplasarii unor baze NATO pe teritoriul Romaniei, afirmand ca este vorba doar de asigurarea securitatii Rusiei. La Poiana Brasov au avut loc discutii pe aceasta tema intre ministrul rus al apararii si omologul sau american, Donald Rumsfeld. adelina.radulescu@zf.ro