Eveniment

Producator de cereale: Vand si cu acte si fara acte, sa pot sa scot ce am investit in culturi

20.05.2010, 23:36 1586

Eliminarea TVA pe tot lantul transformarii graului in paine siaplicarea acesteia doar la clientul final va impulsiona partileimplicate in acest proces sa lucreze cu acte si mai ales sa renuntela importurile de grau din tarile vecine, pentru care pana acum nuplateau taxe, cred procesatorii.

Statul este dispus sa aplice aceasta masura, numita taxareinversa, pentru a nu mai fi fraudat cu recuperarile false de TVA.Multe companii cumparau fara acte graul de la tarani, il revindeaucu TVA si cereau ulterior sa-si recupereze TVA-ul de la stat. Deasemenea, daca o firma cumpara grau din Ungaria, de exemplu, nuplatea TVA, dar il deducea ulterior in Romania. "Trebuie sa seelimine toata contrabanda. De acum inainte va fi un risc sa nu teinregistrezi. Eu, ca producator, vand produsele si cu acte si faraacte, pentru ca pretul marfii este foarte scazut, subventii nuprimesc si daca mai platesc si taxe, nu scot nici cheltuiala peculturi", spune un producator din Bacau, care a postat pe un sitede specialitate un anunt de vanzare a 500 de tone de grau.

Pe internet, postari care anunta achizitii de cereale "cu platape loc sau cu factura" sunt de ordinul sutelor, intre producatorisi intermediari sau comercianti functionand foarte binetranzactiile "la mica intelegere".

"Cumparatorilor le convine sa fiu persoana fizica, pentru calucreaza la negru si isi deduc TVA-ul", spune un alt producator dinDolj.

Jucatorii din lantul producator, intermediar, moara, fabrica depaine, magazin de paine cred insa ca odata aplicata taxarea inversaa TVA, oamenii vor lucra "in alb".

"Pe langa faptul ca nu am protectie fata de marile concerne,sunt pus in situatia de a vinde lunar de un milion de lei si de ada TVA 100.000 cand vand marfa. Deducerea de TVA o fac insa abiapeste 3-4 luni, cand primesc banii de la cumparator, pentru caacestea sunt termenele de plata, iar daca se intampla sa disparafirma careia i-am vandut, am pierdut tot, si TVA, si platafacturii", anunta Ioan Maties, proprietarul companieiEntopat-Morile Maties, care spune ca, fara aceasta masura,majoritatea morilor care lucreaza pe acte vor merge sprefaliment.

Maties, care detine in prezent 200 de hectare de teren agricol,o moara de grau, una de malai grisat, o fabrica de nutreturicombinate, o brutarie si o fabrica de paste fainoase inaugurataanul trecut, a rulat in 2009 afaceri de circa 1,7 mil. euro. Elcrede ca odata aplicata taxarea inversa, statul va reusi sarecupereze bani la buget fara a fi nevoie de atat de multecontroale. "Cel care produce nu isi va mai ascunde produsele. Acumcel care are moara cumpara grau din Ungaria, ca nu plateste TVA. Unalt efect este reducerea importurilor", spune Maties.

Taxarea inversa la cereale, masura care urmeaza sa fie aplicatasi pentru legume, fructe, carne si preparate din carne, peste,zahar, faina si paine, a primit aviz favorabil de la Bruxelles sise gaseste intr-un proiect de ordonanta de urgenta privindcombaterea evaziunii fiscale. Masura va avea ca efecte marireabazei de impozitare, diminuarea pietei negre, astfel incat sa fiescoase la lumina cateva miliarde de euro, dupa cum a anuntat lainceputul acestei saptamani Adrian Radulescu, secretarul de stat inMinisterul Agriculturii.

"Doar la fructe si legume evaziunea se ridica la 250 mil. euro.La grau se adauga inca un miliard de euro, iar daca privim totsectorul alimentar, inclusiv bauturi alcoolice, piata neagra ajungela circa cinci miliarde de euro", afirma Valeriu Tabara,presedintele Comisiei pentru agricultura din CameraDeputatilor.

Cifrele evaziunii

5 mld. euro este nivelul estimat al pieteinegre din sectorul alimentar, care include si bauturilealcoolice

2 mld. euro este valoarea tranzactiilor cucarne pe piata neagra

1 mld. euro este evaziunea fiscala inpanificatie

250 mil. euro este evaziunea in sectorullegume-fructe