Eveniment

Producţia industrială a avut a treia creştere din UE în iunie

12.08.2010, 23:54 17

România a înregistrat în luna iunie a tre­ia creştere din UE aproducţiei industriale fa­ţă de mai, de 1,9%, în timp ceindicatorul a stagnat la nivelul celor 27 de state membre şi ascăzut cu 0,1% în zona euro, potrivit datelor prezentate joi deEurostat.
Guvernul şi BNR invocă această evo­luţie a producţiei industrialedrept unul dintre semnele de revenire a economiei din re­cesiune,care a contribuit şi la creşterea eco­nomică pozitivă estimatăpentru trimestrul II. Producţia industrială a crescut în iunie faţăde mai în 11 state membre ale UE, a scăzut în opt şi a stagnat înSlovacia. Datele sunt ajustate în funcţie de sezonalitate.
Cele mai puternice creşteri au fost înre­gis­trate în Lituania(3%), Estonia (2,6%), Ro­mânia şi Finlanda (1,9% fie­ca­re), lapo­lul opus situându-se Olanda (-3,1%), Fran­ţa (-1,6%) şi Grecia(-0,7%).
Bulgaria a înregistrat o creştere de 1,8%, iar în Polonia, singurulstat al UE care nu a intrat în recesiune în urma crizei mon­diale,producţia industrială a urcat cu 1% în iunie faţă de mai.
Raportat la aceeaşi lună a anului trecut, România se plasează pelocul al 11-lea în UE cu o creştere de 7,9% ajustată la numă­rul dezile lucrătoare, uşor mai accelerată comparativ cu avansul de 7,7%înregistrat în UE. În zona euro, producţia industrială a crescut cu8,2% în iunie, faţă de iunie 2009.