Eveniment

Productia industriala, in a treia luna consecutiva de scadere

09.08.2005, 19:39 16

Productia industriala a fost in iunie cu 0,8% mai mica fata de perioada similara a anului trecut, aceasta fiind a treia luna consecutiva de scadere. In ciuda acestei evolutii insa, pe ansamblul primului semestru, productia industriala a reusit sa depaseasca nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2004, cu numai 3%, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In industria prelucratoare, cresterea pe primele sase luni a fost de 4%.

Companiile care activeaza in industrie au inregistrat pe primul semestru o majorare, in termeni reali, a cifrei de afaceri de 4,1% fata de 2004. In ceea ce priveste evolutia din luna iunie, cifra de afaceri a acestora a depasit cu 2% nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut.

Chiar daca afacerile in acest domeniu nu au mers foarte bine, nu acelasi lucru il pot spune companiile care au ca obiect de activitate comertul cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor). Acestea au inregistrat in primul semestru al anului o crestere de 18,3% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cresteri mari s-au inregistrat atat la vanzarile de marfuri alimentare, care au depasit cu 20,8% nivelul din primul semestru al anului trecut, cat si la marfurile nealimentare care au crescut cu 16,7% fata de primul semestru al anului trecut.

Numai in luna iunie cifra de afaceri a acestor companii a fost cu 14% mai mare decat in luna similara din 2004, aceeasi crestere fiind inregistrata pe ambele categorii de marfuri.

Lucrurile stau si mai bine pentru firmele care comercializeaza masini si combustibili, acestea inregistrand in primul semestru o crestere de 28,4% a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta traiectorie a fost sustinuta in special de vanzarile de masini care au depasit cu aproape 39,2% nivelul din primele sase luni ale anului trecut.

In ceea ce priveste situatia din luna iunie, comparativ cu aceeasi luna din 2004, cifra de afaceri obtinuta din aceasta activitate a fost mai mare cu 37,6%, cea mai importanta contributie avand-o si de aceasta data comartul cu masini, care a fost cu peste 55% mai mare.

Nici companiile care presteaza servicii nu au avut o perioada slaba. Acestea au inregistrat in primul semestru o crestere a cifrei de afaceri de 13,1% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Comparand datele iunie la iunie, cifra de afaceri in acest domeniu a urcat cu 28,8%.

Cresteri au inregistrat si companile din constructii, dar de o mai mica amplitudine. Astfel, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in iunie cu 5,7% fata de luna similara din 2004. Pe ansamblul primului semestru, valoarea lucrarilor a fost cu 3,3% mai mare decat in primele sase luni ale anului trecut.

In ceea ce priveste trimestrul al treilea, cele mai recente prognoze privind climatul de afaceri nu sunt deloc imbucuratoare. Rand pe rand, rezultatele anchetelor de conjunctura a trei institutii independente au relevat inrautatirea climatului de afaceri si un pesimism general al mediului de afaceri cu privire la situatia economica. miruna.lebedencu@zf.ro