Eveniment

Productia industriala, in crestere cu 4,2%

05.08.2004, 00:00 13

Productia industriala a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere de 4,2%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar indicele calculat in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare a urcat cu 3,4%.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in luna iunie, productia industriala a fost cu 2,2% mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut.
Firmele cu activitate principala in domeniul industrial au raportat, pentru primele cinci luni, o cifra de afaceri totala (incluzand activitatile secundare) in crestere cu 10,3% fata de perioada corespunzatoare a anului 2003.
Tot o cifra de afaceri in crestere au raportat si companiile care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete).
Astfel, pe primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri in acest sector a fost cu 14,1% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, cresteri mari inregistrandu-se la vanzarile de marfuri nealimentare (+16,1%).
Nici companiile care comercializeaza autoturisme, motociclete sau carburanti auto nu au avut o perioada slaba la capitolul vanzari. Acestea au inregistrat in primele cinci luni o crestere de 11,9% a volumului cifrei de afaceri fata de lunile similare din 2003. Aceasta evolutie a fost sustinuta in special de cresterea cu 13,7% a cifrei de afaceri obtinuta din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule si de saltul cu 9,2% a cifrei de afaceri obtinuta din comertul cu autovehicule.
Si companiile din domeniul serviciilor de piata prestate populatiei au avut in primele patru luni ale acestui an o crestere de 21,2% a cifrei de afaceri, fata de perioada similara din 2003.