Eveniment

Proprietarii de locuinte se bazeaza prea mult pe stat

21.10.2004, 00:00 7

In Romania, in jur de 5-10% din locuintele private fac obiectul unei polite de asigurare, sustine Richard Drummond-Murray, presedintele Aon Re CEE, divizia pentru Europa Centrala si de Est al celui de-al doilea broker de asigurari din lume.
In Bulgaria, procentul nu este cu mult mai mare, insa piata asigurarilor este "mai robusta" in cealalta tara candidata la statutul de membru al Uniunii Europene. Slovenia "nu este departe de Austria" in aceasta privinta, iar piata asigurarilor in Ungaria si in Polonia creste intr-un ritm alert, a mai comentat Murray situatia din Europa Centrala si de Est.
Principala cauza a slabei patrunderi a asiguratorilor in ceea ce priveste protectia locuintelor este, in opinia presedintelui Aon Re CEE, mentalitatea romanilor, care "percep inca prima de asigurare ca un fel de impozit". La fel este, sustine Murray, si cu asigurarile de viata.
Un risc aparte la care sunt supuse locuintele este cel de catastrofa, iar in zona capitalei cel de cutremur devine semnificativ.
Potrivit Karinei Rosu, de la KaRo Servicii de Asigurari, broker corespondent Aon, pentru tratarea riscului de catastrofa "proprietarii de locuinte se bazeaza foarte mult pe stat, ceea ce nu este sanatos.
Riscul ar trebui transferat catre piata de asigurari, iar apelul la stat facut numai in situatii punctuale", ca de exemplu in cazul inundatiilor. In cazul unui cutremur de mari proportii, statul n-ar mai avea resursele necesare sa acopere pierderile. "E important sa existe o colaborare intre stat si piata asigurarilor", a continuat Karina Rosu.
KaRo propune ca solutie pentru tratarea riscurilor de catastrofa in Romania o solutie de tip pool, aplicata atat in tari precum Franta sau Spania, cat si in Turcia. Societatile de asigurari care incheie polite pentru protectia locuintelor ar trebui sa cedeze riscurile de catastrofa unui fond comun, administrat privat, care apoi se va reasigura.
Aon Re CEE detine in prezent circa 25% din piata romaneasca de reasigurari. Cifra de afaceri a Aon Corporation, liderul mondial al brokerajului de reasigurari, a fost de 9,8 miliarde dolari in 2003.
KaRo Servicii de Asigurari a inregistrat pe anul precedent o cifra de afaceri de 24,5 miliarde lei.