Eveniment

PwC: Romania, singura tara cu retailul pe plus in 2009

22.10.2009, 00:00 26

Romania este singura tara din Europa Centrala si de Est in carevolumul vanzarilor din retail (food, fashion si cosmetice) vacontinua sa creasca si in 2009 cu 3%, arata un studiu al companieide consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Desi evolutia retailului de pe piata locala continua sa fie peplus, evolutia din acest an este cu mult sub cea de anul trecut,cand vanzarile au crescut cu 14,2%. La nivelul Europei Centrale side Est, declinul din retail este estimat la 3,6% in 2009. Cei maiafectati sunt ucrainenii, care de la o crestere a volumului devanzari de 2%, vor ajunge la sfarsitul anului la o scadere de12,1%. Acelasi studiu arata insa ca urmatorii doi ani vor fi maibuni pentru retailul din regiune, 2011 insemnand chiar orevitalizare a consumului, care va ajunge pe plus si in tari carein prezent se confrunta cu scaderi semnificative, cum sunt Turcia,Ungaria, Cehia sau Bulgaria.

Jucatorii din industria cosmeticelor spun insa ca vanzarile aucrescut si in acest an cu cateva procente.

Cea mai mare parte a retailerilor de fashion spun ca vanzarileau scazut in acest an cu pana la 50%. Leonardo, cel mai mareretailer roman din industria textila, a intrat de curand ininsolventa, dupa ce a acumulat datorii de 100 mil. euro, desi aincercat anterior o reorganizare a businessului, pe fondul scaderiidramatice a vanzarilor.

Daca retelele de restaurante de tip fast-food au anuntatcresteri de o singura cifra, vanzarile restaurantelor traditionalesunt in scadere. Si retailul modern a scazut cu pana la 20% inacest an.