Eveniment

Rămâne economia pe plus în al doilea trimestru?

Rămâne economia pe plus în al doilea trimestru?

Autor: Claudia Medrega

13.06.2011, 23:49 543

Institutul Naţional de Statistică va anunţa pe 16 august, ora09:00, cum a evoluat economia în trimestrul al doilea, rezultatcare este extrem de aşteptat pentru a vedea dacă trendul decreştere început cu octombrie 2010 se menţine.

Cu aproape două săptămâni înainte de terminarea trimestruluial doilea rezultatele din economie sunt mixte. Producţiaindustrială, chiar dacă a mai crescut, a încetinit ritmul, având învedere că cererea de la export s-a mai temperat. Jucătorii dinagricultură spun că acest sector a mers bine, ca urmare a vremiibine, iar suprafeţele lucrate s-au mărit datorită plăţiisubvenţiilor la timp. Creşterea preţului la cereale este dublă faţăde anul trecut, ceea ce ar trebui să aducă un plus în economie.Piaţa construcţiilor nu dă semne evidente majore de redresare, dartimid dezvoltatorii de mall-uri au reînceput o serie de proiecte.În zona de infrastructură, jucătorii spun că se mai mişcă lucrurileîn special în zona de "canalizare".

Din păcate, consumul bate pasul pe loc, iar fără o relansarestimulată de revenirea încrederii oamenilor va fi foarte greupentru întreaga economie să se menţină pe un plus susţinut.

Analiştii Raiffeisen Bank spuneau săptămâna trecută că datelepublicate privind sectorul real nu sunt pozitive, iar noile datenegative vor contura imaginea unei scăderi a PIB în trimestrul aldoilea faţă de trimestrul întâi. Şi analiştii ING Bank sunt destulde pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia din trimestrul aldoilea.

Pentru a se atinge creşterea economică de 1,5% estimată pentruacest an, ar trebui ca în trimestrul trei şi patru să existe unplus semnificativ care să compenseze revenirea destul de modestădin trimestrele I şi II.

În trimestrul I creşterea a fost de numai 0,7%, iar în trimestruIV 2010 de numai 0,1%.