Eveniment

Raport al Comisiei Europene: Sanctiunile pentru coruptia la nivel inalt sunt prea usoare

23.03.2010, 23:01 14

Pedepsele aplicate de instantele romanesti pentru fapte de marecoruptie nu sunt in masura sa descurajeze fenomenul, intrucat suntprea usoare.

Raportul interimar al Comisiei Europene privind justitia inRomania, publicat ieri, apreciaza ca judecarea dosarelor "grele"este, in continuare, tergiversata, desi exista "uneleprogrese".

Documentul afirma ca numarul total al condamnarilor definitive acrescut cu o treime in 2009 comparativ cu 2008, dar nu si inprivinta dosarelor de mare coruptie care sunt amanate, inclusivprin proceduri ce privesc ridicarea exceptiilor deneconstitutionalitate.

Documentul nu retine cazul senatorului Voicu, nu da nume, insaapreciaza drept pozitiv ca un primar (probabil primarul din RamnicuValcea) a fost condamnat definitiv pentru coruptie. La peste treiani de la data aderarii la UE, Comisia continua sa monitorizezeRomania si Bulgaria pe aspectul ce priveste functionarea Justitiei,iar in documentul lansat ieri nu sunt semnale clare ca raportulcomplet ce va fi publicat in vara va inlatura aceastamonitorizare.

Documentul mai sustine ca Romania nu a reusit sa mentina ritmulreformelor in domeniul justitiei, inregistrand rezultate modeste,capacitatea sistemului judiciar fiind afectata de pierdereapersonalului, dar si de conflictul de anul trecut dintre magistratisi guvern pe marginea salarizarii.

Totusi, Comisia apreciaza ca DNA isi mentine rezultatele bunedin ultima perioada si noteaza ca incep sa se regaseasca progresesi la instante pentru cazurile de coruptie la nivel inalt.