Eveniment

Rata anualizata a inflatiei revine la doua cifre

13.05.2005, 20:02 25

Rata inflatiei s-a majorat, in luna aprilie, la 1,8% fata de luna anterioara, in principal in urma cresterii preturilor combustibililor si gazelor naturale, ajungand la 10% comparativ cu luna aprilie 2004, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%, ceea ce inseamna ca rata inflatiei a atins deja, dupa primele patru luni ale anului, jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intreg anul, de 7%.

Inflatia anualizata a scazut la mai putin de 10% in luna noiembrie a anului trecut.

Preturile alimentelor au ramas constante in aprilie, intrucat au existat modificari atat in sens pozitiv, cat si negativ.

In ceea ce priveste preturile marfurilor nealimentare, cresterea a fost de 3,6%. In cadrul acestei categorii, gazele naturale s-au scumpit cu 26,9%, combustibilii cu 4,2%, iar tutunul si tigarile cu 5,6%.

De asemenea, componenta de servicii a consemnat o crestere a preturilor cu 1,5%. Cele mai mari scumpiri au fost la serviciile postale - 4,9%, transportul auto - 4%, serviciile de apa, canal, salubritate - 4,6%, chirii - 2,6%.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca tinta de inflatie pentru acest an va fi atinsa, incadrarea in program presupunand pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie. Intervalul va fi facut public la jumatatea acestui an, cand se va anunta si obiectivul pentru 2006.

Piata avanseaza doua scenarii de interval, cu o banda de variatie de 6% - 8%, sau o marja mai mare, de 5,5% - 8,5%.

Isarescu a anuntat modificari in prognoza bancii centrale privind influenta preturilor administrate in inflatia pe 2005.

Noua estimare plaseaza dinamica "inflatiei programate", cum a numit Isarescu majorarile la utilitati si accize, la 4,5%.

Guvernatorul BNR s-a aratat destul de optimist privind evolutia viitoare a preturilor, explicand ca preturile libere au stagnat in aceasta perioada sau au inregistrat variatii nesemnificative.

El este sceptic fata de o inasprire semnificativa a politicilor monetare pentru diminuarea cererii interne, aratand ca o deflatie pe unele preturi, in special agroalimentare, ar putea fi prea dureroasa. O scadere a preturilor ar putea avea loc totusi in luna august. Totodata, Isarescu mizeaza pe influenta ajustarilor la preturile administrate, care vor avea implicit un efect de diminuare a cererii pentru celelalte produse.

Potrivit lui Isarescu, "cocoasa" din luna aprilie nu indica o presiune inflationista, fiind rezultata in cea mai mare parte din majorari programate, asupra carora BNR nu poate interveni.