Eveniment

Retailerii, in desant la Brasov. Pe lista sunt Cora, Billa, Kaufland si Penny Market

16.11.2004, 00:00 53

Populatia de peste 300.000 de locuitori si mai ales potentialul reprezentat de turisti care iau cu asalt statiunile aflate la jumatate de ora de mers cu masina au atras pana acum la Brasov investitii de zeci de milioane de euro in comert. Dupa ce Metro, Selgros si Carrefour au facut primii pasi, alte nume importante in domeniu se pregatesc sa intre - Cora, Billa, Bricostore, Penny Market si Kaufland.
Companiile se afla in prezent diverse faze ale investitiei, de la studii de fezabilitate (Cora) pana la pregatirile pentru demararea constructiei, in cazul in care problema amplasamentului a fost rezolvata (Bricostore).
Cea mai importanta investitie ar putea fi realizata de grupul francez Cora, dupa ce un grup de reprezentanti ai concernului Louis Delhaize, proprietarul retelei Cora, au vizitat de curand Brasovul pentru a identifica locatia cea mai buna pentru complexul pe care il vor construi la Brasov.
Cel mai probabil, hypermarketul Cora va fi amplasat in zona Harman din Brasov, o zona care are avantajul de a fi neacoperita in momentul de fata si de a fi relativ aproape si pentru cumparatorii din Covasna si Harghita.
Potrivit informatiilor administratie locale, reprezentantii Louis Delhaize se afla in stadiul intocmirii studiului de fezabilitate pentru proiectul ce urmeaza sa fie dezvoltat. Cora detine in prezent un singur hypermarket, in Bucuresti, investiti implicata de acesta fiind de 50 de milioane de euro.
Grupul german Rewe, prezent deja cu un magazin de tip cash & carry sub brandul Selgros are la randul sau planuri de dezvoltare in Brasov. Anul viitor Rewe va deschide un supermarket Billa, dupa ce grupul german si-a exprimat deja optiunea pentru un teren viran situat in imediata apropiere a garii centrale din Brasov.
Proiectul a fost depus cu mai mult timp in urma la Primaria Brasov dar, din cauza unor neintelegeri pe marginea terenului pe care urma sa fie construit, proiectul a fost suspendat o perioada.
Billa si-a anuntat intentia ca in urmatori 8 ani sa deschida aproximativ 50 de supermarketuri la nivel national, zonele cele mai interesante pentru investitorul german fiind Brasov, Ploiesti si Constanta. Investitiile implicate de un magazin Billa sunt estimate la aproximativ 5 milioane de euro.
Rewe si-ar putea face debutul la Brasov si cu divizia sa de magazine de tip dicosunter (cu preturi reduse) - Penny Market, compania care dezvolta acest proiect cautand un spatiu in centrul orasului.
Planurile grupului german prevad un numar de 50 de magazine care vor deschise in urmatorii ani, in urma unor investitii de 100 de milioane de euro.



Iesirea spre Bucuresti, in top
Cea mai cautata zona din Brasov ramane cea in care de curand au fost deschise hypermarketul Carrefour si cel de-al doilea magazin cash & carry Metro, in urma unor investitii de 20 de milioane de euro si respectiv 15 milioane de euro.
In aceasta zona, situata la iesirea spre Bucuresti, exista pe langa Carrefour si Metro si un magazin cash & carry Selgros, dar si un magazin de bricolaj Praktiker, deschise in urma unor investitii cumulate de peste 20 de milioane de euro.
Grupurile romane Romstal si Mobexpert detin la randul lor magazine in aceasta zona, lista fiind completata si de cateva show-roomuri de marci auto, precum Renault, Seat, Ford, Mercedes sau Peugeot.
Anul viitor tot in aceasta zona va fi deschis si un magazin de bricolaj Bricostore, si, potrivit informatiilor administratiei locale, urmeaza sa se mai deschida un magazin discounter de mare suprafata Kaufland. Marca este detinuta de un alt grup german important cu activitati in domeniul comertului, Lidl & Schwarz.
ionut.bonoiu@zf.ro