Eveniment

Rezultatul testelor, in cateva zile

13.10.2005, 20:29 25

Testele la probele prelevate de la cele trei pasari suspecte de gripa aviara au fost repetate, iar comunicarea rezultatului ar mai putea dura cateva zile, a declarat Ion Agafitei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In acest moment, nu avem rezultatele intrucat testul a trebuit sa fie repetat", a spus Agafitei.

El a precizat ca specialistii Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala nu se pot pronunta inca daca este sau nu vorba de virusul gripei aviare in cazul celor trei probe de la Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea.

Agafitei a mai spus ca se asteapta ca rezultatul testelor sa fie cunoscut pana la sfarsitul saptamanii, iar probele sa fie trimise in Marea Britanie.

Un purtator de cuvant al comisarului european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor a declarat ieri ca Uniunea Europeana nu intentioneaza sa adopte masuri impotriva Romaniei din cauza gripei aviare

"Nu avem in vedere propunerea de masuri impotriva Romaniei, cu exceptia cazului in care va fi detectata prezenta unui virus al gripei aviare cu potential patogen foarte mare", a adaugat purtatorul de cuvant.

Eugen Olaru, seful de sectie in Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala, a declarat ieri ca testele efectuate la probele recoltate de la cele trei pasari suspecte de gripa aviara arata ca virusul ar putea fi slab patogen, analizele urmand sa fie continuate in zilele urmatoare si la Institutul Cantacuzino, pentru a se vedea influenta asupra organismului uman. "Avand in vedere perioada de timp care a trecut de la momentul inceperii testelor, in opinia mea, virusul este slab patogen. Daca ieri (marti - n.r.) erau 50% sanse sa fie o tulpina inalt patogena, astazi s-au redus la 10%", a declarat Olaru.

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a precizat ieri ca populatia nu trebuie sa aiba motive de ingrijorare, aratand ca masurile luate de autoritati de prevenire a maladiei au fost apreciate la Bruxelles. "Am facut exact ce trebuia'''', a spus Flutur, care a adaugat ca pasarile din Ceamurlia sunt in continuare sacrificate.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara la TVR ca, in opinia sa, autoritatile au exagerat in prezentarea publica a subiectului gripei aviare si a dat asigurari ca el mananca zilnic carne de pasare din Romania.

"Cred ca trebuie sa stim detaliile acestui caz. Eu stiu ca se facusera 7.600 de probe, cu rezultate negative, inainte de 7 octombrie, cand a aparut suspiciunea de gripa aviara. Poate este de discutat modul alarmist in care a fost prezentata stirea", a spus presedintele.

El a spus ca, daca era in locul ministrului agriculturii, "care a anuntat martial ca avem gripa aviara", ar fi spus ca dupa 7000 de teste, la inca unul s-a descoperit gripa si ca s-au luat masurile necesare.

"Cred ca s-a exagerat din punctul de vedere al alertei introduse in populatie. Din data de 7 octombrie, eu mananc zilnic carne de pasare de la noi, din comert. Mi s-a parut ca s-a creat un soc nemeritat", a mai spus seful statului.

El a precizat insa ca masurile Guvernului au fost corecte. "Doar mediatic, prezentarea a fost mult prea abrupta si apoi au fost si contradictiile intre ministrul agriculturii si cel al sanatatii, care au creat confuzie", a mai spus Basescu.