Eveniment

Ristea Priboi, in atentia anchetatorilor lui Hayssam

08.04.2005, 21:15 65

Fostul deputat PSD Ristea Priboi este in atentia procurorilor care investigheaza dosarele referitoare la Omar Hayssam, anchetatorii efectuand, joi, o serie de descinderi in cautarea unor probe care sa clarifice legaturile politicianului cu omul de afaceri romano-sirian, informeaza surse judiciare.

Parchetul instantei supreme - ai carui procurori instrumenteaza dosarele in care este cercetat Omar Hayssam - si Pachetul National Anticoruptie au infirmat oficial ca ar fi dispus astfel de perchezitii.

Surse judiciare au declarat insa ca procurori si politisti au efectuat descinderi in locatii ce au legatura cu Priboi, printre care la o adresa din Calea 13 Septembrie.

Ristea Priboi este membru al PSD. El a fost ofiter al Departamentului de Informatii Externe al Securitatii si apoi in cadrul Serviciului de Informatii Externe.

In perioada 1994-1996, el a fost consilier al presedintelui Camerei Deputatilor Adrian Nastase. Ristea Priboi a fost acuzat ca a facut politie politica si ca s-a implicat in anchetarea manifestantilor la revolta de la Brasov din noiembrie 1987.

Hayssam confirma, la un moment dat, intr-un interviu publicat in presa centrala ca are cunostinte printre membrii conducerii acestui partid, el mentionand in acest context numele lui Ristea Priboi. Presa a relatat ca Priboi ar fi fost membru in consiliile de administratie ale unora din firmele controlate de Hayssam.

Hayssam a fost arestat preventiv miercuri seara, el fiind exclus din PSD in aceeasi zi. Anuntul a fost facut de presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, el precizand ca propunerea de excludere din cadrul organizatiei de partid a lui Omar Hayssam i-a apartinut.

Popescu a adaugat ca s-a luat aceasta decizie pentru ca, in urma cu o zi, au fost comunicate retinerea lui Omar Hayssam si motivele pentru care s-a facut aceasta retinere. "Prezenta lui Omar Hayssam in organizatia noastra a fost o greseala pe care astazi, iata, o corectam", a mai spus el.

Dupa ce a fost retinut pentru 48 de ore, instanta Tribunalului Bucuresti a emis miercuri seara un mandat de arestare preventiva de 29 de zile pe numele lui Hayssam, pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni si inselaciune, prejudiciul fiind estimat la 1,8 mil. euro.

El a fost adus la sediul Tribunalului Bucuresti la ora 13.00 si a asteptat mai bine de cinci ore, intr-o autospeciala, inconjurat de reprezentanti ai fortelor de interventie, sa fie chemat de judecatori.

Avocatul omului de afaceri a declarat recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii il acuza pe omul de afaceri sirian ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Etta.

Hayssam a fost retinut pentru infractiuni economice, el fiind acuzat ca a inselat patru firme printre care si Volvo Truk Corporation, firma de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor.

Procurorii sustin ca prin lasarea lui Hayssam in libertate exista riscul zadarnicirii adevarului. In actul respectiv se mai arata ca Hayssam

i-ar fi spus invinuitului Mihai Precupetu sa nu declare nimic cu privire la implicarea sa in negocierea si incheirea contractelor de leasing.

In acest dosar, Hayssam este cercetat pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, infractiuni savarsite in 2001. In legatura cu aceste fapte, in 2002

s-a constituit un dosar penal care, un an mai tarziu, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul instantei supreme.

Omul de afaceri romano-sirian, alaturi de alti cetateni romani si straini, este cercetat si pentru infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat.



Hrebenciuc: Nu am nici o legatura cu afacerile lui Hayssam

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat ieri ca nu are nici o legatura cu Omar Hayssam sau cu afacerile acestuia si ca nu intelege de unde apar aceste zvonuri.

"De la inceputul discutiei cu Irakul, cineva incearca cu obstinatie sa ma lege pe mine de acest subiect. Spun inca o data: nu am nici o legatura cu Omar Hayssam, cu afacerile lui Omar Hayssam. Nu inteleg de unde apar toate aceste zvonuri", a declarat Hrebenciuc.

In cursul zilei de ieri, in mass-media au aparut o serie de informatii potrivit carora Viorel Hrebenciuc si Fatih Taher ar fi fost chemati la Parchet pentru audieri in cazul Hayssam.

Intrebat daca il cunoaste pe Omar Hayssam, Hrebenciuc a confirmat ca il cunoaste, dar a aratat ca acest fapt "nu inseamna nimic", intrucat asa cunoaste "mii de oameni".

"Nu am nici un fel de legaturi de afaceri cu Omar Hayssam", a mai spus el, raspunzand la intrebarea daca la Bacau a avut legaturi de afaceri cu acesta.

Referitor la informatiile privindu-l pe Ristea Priboi, deputatul PSD a precizat: "Chiar nu stiu, am stat toata ziua cu Comisia de integrare".

Intrebat daca se asteapta ca in zilele urmatoare sa fie citat la audieri, Viorel Hrebenciuc a replicat: "Nu exista nici un motiv. Pentru ce? Pentru ca il cunosc, care e problema? Iar mai ales ca am vazut ca e treaba cu Volvo, cu nu stiu ce. Hai sa fim seriosi".