Eveniment

Românii sunt mai încrezători în economie decât restul europenilor

Autor: Bogdan Cojocaru

24.02.2011, 23:47 24

Indicatorul încrederii populaţiei şi a companiilor în economiaromânească a continuat să crească în luna februarie, semnalândîmbunătăţirea percepţiei în special în sectorul serviciilor, alcomerţului cu amănuntul şi în industrie, potrivit unui sondajefectuat lunar de Comisia Europeană.

Indicatorul CE al încrederii în economia românească a crescut dela 89,3 puncte în ianuarie la 93,8 puncte în februarie. În ultimalună a anului trecut, punctajul a fost de 87,6.

Pe de altă parte, încrederea europenilor în climatul de businessa rămas neschimbată în februarie, indicatorul arătând că aceştiamanifestă totuşi un optimism cu privire la următoarele luni.

La nivelul Uniunii Europene, indicatorul încrederii în economiea urcat de la 105,8 puncte la 107,2 puncte. Avansul, consideratputernic de autorii studiului, a fost susţinut în principal deîmbunătăţirea percepţiei în sectorul serviciilor.

Cel mai dinamic avans al încrederii românilor a fost înregistratde subindicele referitor la sectorul serviciilor, care a urcat dela -5,8 puncte la 4,9 puncte. Îmbunătăţiri ample au fost consemnateşi de componentele privind comerţul cu amănuntul (de la -8,5 punctela -2,1 puncte) şi industria (de la -3,1 puncte la 0,2 puncte).Singura componentă cu evoluţie negativă a fost cea referitoare lasectorul construcţiilor (în scădere de la -25,1 puncte în ianuariela -25,3 puncte în februarie).

Încrederea a crescut în majoritatea ţărilor membre ale UE,menţionează CE. Dintre cele mai mari şapte state comunitare,Polonia şi Marea Britanie au consemnat cele mai accentuate evoluţiipozitive, iar Franţa şi Italia sunt singurele ţări în careindicatorul a scăzut.