Eveniment

Scandalul "Telefoane date la Parchet" se extinde

02.11.2005, 20:13 15

Scandalul declansat in jurul telefonului dat de premierul Calin Popescu Tariceanu procurorului general Ilie Botos in ziua in care omul de afaceri Dinu Patriciu a fost arestat a luat amploare, dupa ce presa centrala a informat ieri ca procurorii au inceput verificarea conturilor bancare ale catorva zeci de persoane din spectrul politic si economic.

Conform unor surse judiciare citate de cotidianul Adevarul, printre cei carora li se verifica toate conturile deschise incepand cu 1 ianuarie 2001 se numara premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana.

Pe lista s-ar afla politicieni precum senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL - Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, dar si fostul sef SIE Catalin Harnagea. Pe lista ar mai fi oamenii de afaceri Sorin Marin - fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia, Phil Stephenson - vicepresedinte Rompetrol, John Works - fost director executiv al aceleiasi companii, Nicolae Ratiu si Camelia Voiculescu, alaturi de ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe.

O parte din politicienii citati mai sus au declarat ieri ca nu stiu nimic despre aceasta verificare si ca nu au nimic de ascuns, mai ales ca averile lor sunt publice.

"Conturile mele sunt la vedere, chiar ma bucur daca vor fi cercetate", a spus premierul Tariceanu, citat de Mediafax. El a mentionat ca, daca autoritatile responsabile in acest domeniu considera ca trebuie verificate anumite conturi, atunci ele au libertatea de a face acest lucru.

Premierul a tinut sa explice din nou care au fost motivele care l-au determinat sa-l sune pe procurorul general al Romaniei. "Motivul pentru care am sunat este ca, la nivel institutional, primul-ministru, subliniez, are dreptul sa poarte un dialog institutionalizat cu orice conducator de institutie din Romania si sa se informeze", a precizat Tariceanu.

El a mai spus ca a simtit nevoia sa-i ceara procurorului general sa respecte legea si a adaugat ca, in opinia sa, procurorul general stie sa respecte legea.

Intrebat daca l-a sunat pe procurorul general si in alte cazuri, Tariceanu a mentionat ca "a vorbit" cu procurorul general si in alte cazuri. El a precizat insa ca nu poate sa dea exemple, considerand ca nu acest lucru este important. Totodata, Tariceanu a precizat ca poarta astfel de dialoguri nu numai cu procurorul general, ci si cu directorul SRI, directorul SIE, precum si cu alti directori sau presedinti de autoritati sau institutii din Romania.

Senatorul UDMR Attila Verestoy spune si el ca nu are nimic impotriva verificarii conturilor sale de catre organele abilitate ale statului. "Nu am nimic impotriva faptului ca se fac verificari, pentru ca nu am nimic de ascuns. Conturile mele sunt declarate si cunoscute pe site-ul Senatului", a spus liderul UDMR.

La randul lor, vicepresedintele liberal Teodor Melescanu si liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, au declarat ca au conturi publice si au acuzat folosirea mijloacelor juridice in bataliile politice, cerand demiterea lui Ilie Botos.

"Conturile mele nu trebuie cercetate pentru ca sunt pe site-ul Primariei Capitalei, in declaratia de avere. Aceste conturi sunt publice pentru oricine", a mentionat Orban, viceprimar al Bucurestiului.

El considera, insa, ca informatiile din presa privind verificarea conturilor unor politicieni au aparut cu acordul procurorului general Ilie Botos.

"Este un motiv in plus sa cer demiterea imediata a procurorului general Ilie Botos, care a transformat Parchetul intr-un aprozar unde totul se vinde si se cumpara", a completat Orban.

Mircea Toma si Liviu Mihaiu, actionari ai grupului Catavencu, au declarat ca decizia de a li se controla conturile bancare de catre procurori este o comanda politica, consecinta a scandalului Udrea-Cocos. Potrivit lui Toma, controlarea conturilor se explica prin faptul ca Sorin Marin a cumparat jumatate din actiunile grupului Catavencu din bani pe care ii avea din vanzarea actiunilor Rompetrol.

Dinu Patriciu si Phil Stephenson sunt cercetati pentru infractiuni la Legea societatilor comerciale si "manipularea bursei de capital".

In 9 iunie, la finalul unor audieri la sediul Parchetului, Patriciu declara presei ca procurorii au formulat la adresa sa noi acuzatii privind manipularea pietei bursiere, actiune in urma careia ar fi fost create prejudicii estimate la aproximativ sase milioane de euro.

Presa centrala a sustinut ca listarea companiei la Bursa ar fi adus castiguri importante pentru diversi oameni politici, printre care si premierul Tariceanu. Acesta a negat ca si-ar fi vandut actiunile Rompetrol la scurt timp dupa cumpararea acestora, pentru a obtine un profit important, precizand ca si-a vandut titlurile de participare doar pentru a nu fi acuzat de conflict de interese la preluarea mandatului de prim-ministru.



Rompetrol are indicii

aOficialii grupului Rompetrol au anuntat ieri ca au intrat in posesia unor "indicii concrete" privind cauzele care, in opinia lor, ar fi putut declansa procedura de verificare a conturilor si precizeaza ca, deocamdata, nu au primit o instiintare oficiala de la Parchet cu privire la aceasta actiune.

Compania nu prezinta "indiciile concrete", mentionand doar ca acestea urmeaza sa fie facute publice in urmatoarele zile. "Deocamdata nu am fost instiintati oficial de Parchetul General cu privire la o atare solicitare si nici nu ne-au fost cerute oficial date cu privire la activitatea bancara a companiei Rompetrol ori cu privire la activitatea bancara a altor companii din grupul Rompetrol", spun reprezentantii grupului petrolier. Totodata, daca informatiile aparute in mass-media se vor dovedi adevarate, Rompetrol va furniza Parchetului General, in cadrul procesual legal, datele solicitate.

"Cat despre cauzele care in opinia noastra ar fi putut declansa o asemenea verificare, compania a intrat in posesia unor indicii concrete pe care urmeaza sa le faca publice in zilele urmatoare", spun reprezentantii grupului.



Botos avertizeaza: vin intoxicari

aProcurorul general al Romaniei Ilie Botos nu a infirmat explicit informatiile privind verificarea conturilor, dar a negat ca Ministerul Public ar fi sursa acestor informatii. El a subliniat faptul ca nu cunoaste date din acest dosar, intrucat legea ii interzice amestecul si a adaugat ca un asemenea lucru ar fi interpretat ca imixtiune, procurorul de caz fiind singurul care cunoaste detaliile dosarului. In plus, urmarirea penala este confidentiala, a mai spus procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Botos a facut un apel in mass-media, avertizand ca vor fi furnizate tot felul de informatii pe piata, cu scopul de a intoxica opinia publica. miruna.lebedencu@zf.ro