Eveniment

Scumpirea utilitatilor a urcat inflatia la 0,8% in ianuarie

14.02.2005, 00:00 11



Rata inflatiei a fost in luna ianuarie, de 0,8%, cu 0,2 puncte procentuale mai mult fata de nivelul din luna decembrie 2004, cresterea fiind determinata in special de majorarile de preturi la utilitati



Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, rata inflatiei raportata la luna ianuarie a anului trecut a fost de 8,9%, in conditiile in care obiectivul autoritatilor romane pentru acest an este reducerea inflatiei la 7%, fata de 9,3% la finele anului 2004.



Comparativ cu luna decembrie 2004, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 1,3%, in timp ce tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,6%. In acelasi timp, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,4%.



Potrivit datelor statistica, principalele elemente care au dus la cresterea indicelui preturilor de consum (inflatia) au fost majorarile tarifelor reglementate la utilitati, cu 5% la gazele naturale si cu 4,4% la energia electrica, in vreme ce pretul energiei termice nu a fost modificat.



Cresteri importante de preturi au mai fost consemnate la carti, ziare si reviste, care s-au scumpit cu 3,3%, la combustibili (0,5%), precum si la tesaturi, tricotaje si detergenti (0,4%).



In schimb, autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit cu 0,2%, cel mai probabil pe seama aprecierii monedei nationale.



In cazul alimentelor, influentele sezoniere s-au reflectat in cresterea cu 1,6% a preturilor la fructe proaspete si cu 1% la legume si conserve de legume.



Pe de alta parte, preturile oualor au scazut cu 2,6% in luna ianuarie, iar recolta agricola buna din sezonul trecut a determinat continuarea scaderii preturilor la produsele de morarit, cu 1,1% la faina si 0,4% la malai.



Cresterile de preturi la combustibili si utilitati au influentat si tarifele de transport. In cazul transporturilor urbane, preturile au avansat cu 1,9%, iar la transporturile interurbane au fost consemnate cresteri de 1,3% la abonamentele auto si 1,1% la transportul rutier, dar tarifele feroviare s-au mentinut neschimbate.



De asemenea, chiriile au crescut cu 2,2%, iar preturile pentru servicii de apa, canal si salubritate au urcat cu 1,8%.



Incepand cu luna ianuarie, Institutul National de Statistica utilizeaza pentru calculul indicelui preturilor de consum noile date privind structura consumului gospodariilor, obtinute din ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2003.



Astfel, ponderea marfurilor alimentare in cheltuielile gospodariilor din Romania s-a diminuat de la 42,26% la 41,68%. in schimb, ponderea cheltuielilor pentru marfuri nealimentare s- de la 41,34% la 41,82%, iar cheltuielile cu serviciile au urcat de la 16,4% la 16,5% din total.