Eveniment

Serviciu special la Fisc pentru taxarea bogatilor?

Serviciu special la Fisc pentru taxarea bogatilor?
11.05.2010, 23:01 25

Infiintarea in cadrul Fiscului a unui serviciu special care sase ocupe de imbunatatirea colectarii impozitelor de la persoanelefizice cu venituri mari, asumata de Guvern prin scrisoarea deintentie catre FMI, poate face parte din curentul aparut deja intarile dezvoltate privind taxarea mai riguroasa a averilor, dar inRomania nu va avea eficienta pe termen scurt, considera analistiifiscali.

"Imbunatatirea conformarii persoanelor fizice cu venituri marieste o tendinta globala in acest moment. S-au vazut recent cozi laFisc in Germania, unde contribuabilii au fost indemnati sa-sideclare toate veniturile si sa plateasca impozitele fara a fipenalizati pe o perioada determinata. Stim ca oamenii au incercatsa plaseze capital in zone unde nu exista comunicare cuautoritatile fiscale din tara de origine, insa deja intre tarilemembre ale OECD se incheie acorduri de asistenta la incasareaveniturilor si inclusiv Romania a inceput sa semneze acorduri cutari europene. Cred ca pe termen mediu se va vedea un impact lanivelul veniturilor, iar pe termen lung in privinta educarii pentruconformare", comenteaza Niculae Done, senior tax partner la firmade consultanta KPMG. Daca marii contribuabili pot fi identificatidupa criterii clare ale legislatiei fiscale, incepand cu nivelulcifrei de afaceri (de la 70 mil. lei in prezent), nu acelasi lucruse poate spune despre persoanele fizice cu venituri mari. La ANAFexista de mai multi ani o Directie Mari Contribuabili dedicatarelatiei cu companiile mari din economie.

"Daca aceste persoane fizice vor fi identificate dupa venituriledeclarate, atunci nu facem decat sa ii iritam pe acei cativa romanicare isi platesc impozitele in Romania. Daca o sa fie urmariti dupaaverea afisata in Romania (vile, conturi bancare, masini scumpe,achizitii de bijuterii etc.), in mod sigur banii din offshore-uriii vor face fericiti pe multi (desi nu au scapat definitiv deriscul impunerii in Romania)", spune Emilian Duca, partener la BDOTax. Cat priveste eventualitatea introducerii unui prag de definirea "veniturilor mari", el crede ca nu ar fi relevant un asemeneaindicator, ba chiar contraindicat daca se are in vedere combatereaevaziunii fiscale la nivelul acestei categorii de contribuabili."Ideea crearii unui serviciu de monitorizare ar putea fi eficientadaca acest organism este inclus in structurile autorizate, dejainfiintate, pentru investigarea fraudei fiscale din GardaFinanciara sau Politia Economica, altminteri ar putea avea soartanefericita a ANI. In orice caz, infiintarea unui nou organism decontrol ar fi un exemplu de contra-reforma birocratica. Utilitateaunui astfel de serviciu este discutabila pentru ca viata ne-ademonstrat ca problema Romaniei nu o reprezinta lipsareglementarilor fiscale (pentru combaterea evaziunii), ci faptul caacestea nu se aplica", mai spune Duca. O cincime din valoareaeconomiilor pastrate de populatie in banci este concentrata indepozite de peste 100.000 de euro, desi numarul acestora nudepaseste 0,1% din total. De asemenea, exista speculatii privinddetinerea unor sume mari in banci elvetiene de catre persoanefizice romane.