Eveniment

Slovenii de la KD Group vor investi 7 mil. euro in asigurari de viata

15.07.2005, 20:28 23

Grupul financiar sloven KD Group intentioneaza sa intre pe piata asigurarilor de viata la inceputul anului viitor, planurile de extindere vizand si deschiderea unei societati de brokeraj, cat si lansarea unui nou fond mutual, pana la sfarsitul acestui an.

"La o prima evaluare, fondurile necesare infiintarii unei societati de asigurare se ridica la 6-7 milioane de euro, daca luam in calcul prevederile actuale ale legislatiei din acest domeniu. Estimam incasari de pana la un milion de euro pentru primul an de functionare al acestei companii, care va oferi servicii de asigurare de tip unit-linked, cu posibilitatea de a investi in orice unitate din Europa a grupului KD. Pentru celelalte proiecte vizate, investitiile se ridica la circa un milion de euro", a declarat Ion Mincu-Radulescu, directorul general al KD Investments Romania.

KD nu are in vedere preluarea altor societati de asigurari sau de brokeraj, strategia KD Group in Romania fiind diversificarea portofoliului de servicii financiare prin investitii de la zero.

KD Investments administreaza in Romania fondul deschis de investitii KD Maximus, cu plasamente preponderent in actiuni.

Pana la finele lunii august, KD Investments va lansa si KD Optimus, fond al carui profil va fi unul diver-sificat, cu accent pe plasamentele in instrumente cu venit fix.

Potrivit reprezentantilor companiei, valoarea activelor KD Maximus depaseste un milion de euro, in conditiile unui numar de 433 de investitori, atat persoane fizice cat si juridice.

Obiectivele pentru sfarsit de an sunt gestionarea unui volum de active de peste doua milioane de euro, dublarea numarului de investitori si clasarea printre primele trei fonduri deschise, ca active.

In 3-5 ani, slovenii de la KD vor sa ajunga la active de peste zece milioane de euro. In luna aprilie acestia estimau o perioada intre 5 si 7 ani pentru atingerea acestui obiectiv.

In ultimele luni, administratorii fondurilor de actiuni au adoptat o politica prudenta, reusind sa reduca efectul negativ al scaderii cotatiilor actiunilor listate la Bursa printr-un portofoliu mai diversificat. In prezent, structura portofoliului KD Maximus cuprinde 58,3% investitii in depozite bancare si doar 18,94% investitii in actiuni.

La un an de la intrarea pe piata romaneasca, KD Group a lansat un punct de consultanta si servicii de investitii, Punctul Financiar. In Slovenia sunt deschise 20 de astfel de puncte de lucru, insa serviciile KD sunt disponibile si prin intermediul bancilor.

"Pentru Romania, avem in vedere deschiderea mai multor astfel de sedii secundare, acest concept bucurandu-se deja de succes pe piete cum ar fi Bulgaria, Slovenia si Croatia. Avem insa in vedere si parteneriate cu banci locale", a declarat Dag Kralj, director operatiuni financiare in grupul KD.

La finele lunii iunie, piata interna a fondurilor mutuale deschise si inchise se situa in jurul valorii de 93 de milioane de euro, conform datelor publicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Conform celor de la KD, valoarea fondurilor deschise de investitii/ persoana se situa in 2004 la doar trei dolari in cazul Romaniei fata de 238 de dolari in cazul Poloniei, 588 de dolari in cazul Sloveniei, 2.550 de dolari in Portugalia si 27.000 de dolari in SUA.

Grupul sloven KD Group a fost infiintat 11 ani in urma si are in prezent operatiuni in Slovenia, Slovacia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Luxemburg si Romania. Volumul activelor administrate de KD Group depasea 857 de milioane de euro la sfarsitul anului 2004. dan.zavoianu@zf.ro