Eveniment

Statul tine de bani cu ambele maini ca sa nu sara deficitul bugetar

Statul tine de bani cu ambele maini ca sa nu sara deficitul bugetar
06.12.2009, 23:18 22

Ministerul Finantelor a reusit pana acum sa tina sub controldeficitul bugetar, in noiembrie inregistrandu-se o crestere deaproape un punct procentual a dezechilibrului fiscal, laaproximativ 6% din PIB (30 mld. lei), potrivit ministruluifinantelor publice Gheorghe Pogea. Pericolul este insa ca statul sanu-si fi onorat cheltuielile catre sectorul privat, asa cum au fostunele acuzatii de la companii in ultimele luni.

In aceste conditii pare posibila incadrarea in tinta de deficitbugetar de 7,3% din PIB, negociata cu FMI pentru acest an, in ciudaestimarilor pesimiste din ultimele luni ale analistilor siinstitutiilor financiare internationale, care vedeau un nivel maiapropiat de 8% din PIB.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelorresponsabil cu politica bugetara, a explicat ca normal ar fi caluna decembrie sa nu fie diferita de noiembrie astfel ca ar trebuisa fie respectata tinta de deficit de 7,3% din PIB. "Dacaveniturile bugetare ar fi la acelasi nivel cu sumele incasate innoiembrie, iar cheltuielile ar fi mai mari cu 3 mld. lei, tot ne-amincadra in 7,3% din PIB", a spus Gherghina. In luna noiembrie dinacest an incasarile bugetare au ajuns la 12,1 mld. lei, pestenivelul din aceeasi luna a anului trecut, in timp ce cheltuielileau fost de 16,3 mld. lei.

FMI si autoritatile romane au convenit pentru acest anmajorarea tintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB la 7,3% dinPIB, insa ultimele prognoze indicau un dezechilibru fiscal lafinele anului de 7,8 - 8% din PIB.

Chiar reprezentantii FMI au estimat ca deficitul bugetar arputea sa ajunga la 7,8% din PIB la sfarsitul anului din cauzaintarzierii pachetului de legi privind salarizarea si a depasiriiplafoanelor impuse pentru institutiile autofinantate si autoritatilocale.

Romania si-a indeplinit, dupa primele noua luni, toateobligatiile din acordul cu FMI, mai putin tintele privindarieratele si cheltuielile bugetare, ultima nefiind insa o conditieobligatorie in acord. Evolutia din noiembrie evidentiaza oinversare a trendului incasarilor bugetare in conditiile in care inoctombrie veniturile totale incasate la bugetul general au fost de15,3 miliarde de lei (3,64 mld. euro), sub nivelul incasarilor dinoctombrie 2008, de 16,7 miliarde de lei (3,97 mld. euro).

Dupa primele zece luni ale anului, deficitul bugetar a ramas laun nivel comparabil cu cel inregistrat la sfarsitul luniiseptembrie, de 5,1% din PIB, in conditiile incasarii impozitelor peprofit trimestriale si ale temperarii trendului de crestere alcheltuielilor.

Dincolo de nivelul ridicat al deficitului bugetar, principalaproblema este alocarea unor sume foarte mari pentru cheltuielisociale si pentru salarii, care reprezinta aproximativ doua treimidin cheltuielile publice totale, si dinamica acestor cheltuieli.Daca la sfarsitul lunii septembrie cheltuielile inregistrau ocrestere de 7,6% fata de aceeasi perioada de anul trecut, dupa zeceluni majorarea a fost de 4,7%. Cheltuielile de personal au avansatcu 4,7% la zece luni, la 39,3 miliarde de lei (9,34 mld. euro), intimp ce sumele alocate pentru bunuri si servicii au inregistrat oscadere de 2,2%, la 23,4 miliarde de lei (5,56 mld. euro).Ministerul Finantelor a explicat evolutia cheltuielilor de personalprin majorarile salariale aprobate in a doua parte a anuluitrecut.

Cea mai importanta diminuare a cheltuielilor a fost in primelezece luni pe componenta de investitii, cheltuielile de capitalcoborand cu 8,2%, la 16,8 miliarde de lei. In schimb, cheltuielilecu dobanzile au urcat cu 57%, la 5,3 mld. lei. Avand in vederenivelul ridicat al deficitului bugetar, problema stringenta estedificultatea de finantare a acestuia.

In prima parte a anului Finantele au presat piata localaajungand sa se imprumute in iulie agresiv pe termen de doar catevazile. Dupa intrarea primelor transe de la FMI si Comisia Europeana,apetitul pentru sursele de finantare de pe piata interna s-a maitemperat.

In vara Finantele au mai obtinut un club loan de 1,2 mld. eurode la banci. Totodata, Ministerul Finantelor a realizat in acest antrei emisiuni de titluri in valuta, cu o valoare cumulata de 2,62miliarde de euro.

Cel mai mare succes l-au avut titlurile cu scadenta la un anlansate la sfarsitul lunii noiembrie, prin care Trezoreria a atras1,4 miliarde de euro, la o dobanda de 4,25%, suma record pentru unimprumut obtinut de statul roman. Finantele au mai atras lainceputul lunii noiembrie 793 mil. euro prin obligatiuni la treiani cu un randament de 5,25% pe an, iar in august au vandut titluricu maturitate la patru ani de 400 mil. euro, tot cu un randament de5,25% pe an.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de la inceputulanului de Trezorerie pe piata interbancara este de 60 mld. lei.Prelungirea instabilitatii politice a dus la amanarea aprobariibugetului pentru 2010, precum si la tergiversarea reformelorstructurale, determinand intarzierea primirii transelor de la FMIsi CE.