Eveniment

Subiectul Rosia Montana a ajuns pe prima pagina in Wall Street Journal Europe

03.12.2004, 00:00 18

Romania a aparut de ziua ei nationala pe prima pagina a Wall Street Journal (WSJ) Europe. Textul prezinta proiectul aurifer de la Rosia Montana, de la sosirea companiei Gabriel Resources, mutarea locuitorilor, criticile si argumentele pro.
"In Romania post-comunista, doritoare de investitii straine, o companie canadiana Gabriel Resources propune relocalizarea a 2.000 de locuitori din satul Rosia Montana si surparea efectiva a patru munti, pentru a crea o exploatare de suprafata si a profita la maxim de o locatie care se presupune ca mai contine inca aur in valoare de sute de milioane de dolari", scrie WSJ.
Una cate una, compania cumpara casele oamenilor, cu toate ca nu a obtinut inca aprobarea guvernului pentru acest proiect.
Propunerea a dat nastere la proteste in regiunea muntoasa, de altfel linistita, din vestul Romaniei. "Toti au venit sa ia aurul de aici. Au venit cu sabii si au venit cu pusti", a declarat Sorin Jurca, miner si locuitor al satului, care vrea sa ramana in Rosia Montana. "Dar aceasta este prima oara cand vine cineva care vrea sa ia si aurul, si oamenii".
Goana dupa aur spune povestea dureroasei desteptari economice a Romaniei. Adormita sub mana de fier a dictatorului comunist Nicolae Ceausescu si a guvernarilor adesea sovaitoare care i-au urmat, a ramas mult in urma vecinilor din estul Europei. Acum s-a trezit intr-o lume in care dezvoltarea economica este complexa si uneori controversata, relateaza publicatia.
Unii cetateni s-au exprimat impotriva planului de a sapa dupa aur la Rosia Montana. Ecologistii straini si militantii anti-globalizare, informati de internet, apar si ei pentru a manifesta impotriva poluarii potentiale. "Uniunea Europeana, la care Romania doreste cu ardoare sa adere, priveste cu suspiciune. Intre timp, investitorii indepartati ai Gabriel Resources, compania canadiana implicata, pun intrebari despre progresul inregistrat la mina", mai scrie WSJ.
Locuitorii Rosia Montana sunt uimiti de atentia acordata comunitatii lor. "Este ca si cum am vedea lumea pentru prima oara si lumea ne vede pe noi", a spus Jurca. "Nu ne-am fi imaginat niciodata ca atatia oameni au auzit macar de Rosia Montana".
"Fondatorul Gabriel Resources, Frank Timis, australian de origine romana, a cumparat mina in speranta de a extrage aurul ramas dupa ani de exploatare, a declarat John Aston, manager pe probleme ecologice al proiectului. Timis a demisionat de la Gabriel Resources la inceputul anilor ?90, dupa ce a fost condamnat pentru detinere de heroina, dar planurile companiei au fost continuate", mai scrie WSJ.
Pana in prezent, compania nu a efectuat un studiu privind impactul ecologic al proiectului, necesar pentru a obtine aprobarea finala a guvernului, ceea ce, recunoaste Aston, a contribuit la o lipsa de incredere.
Potrivit lui Aston, criticile aduse proiectului companiei pentru care lucreaza reprezinta o tactica de negociere a unor proprietari din zona, care doresc sa cresca valoarea proprietatilor detinute. El a declarat ca 95% dintre proprietari au fost de acord cu sondarea terenului lor, iar 42% din aproximativ 800 de locuinte si cladiri au fost cumparate.
Unii locuitori nu se impotrivesc proiectului companiei canadiene. Unchiul lui Sorin Jurca, Andrei Jurca, a declarat: "Este bine ca ei protesteaza, dar trebuie sa luam decizia. Strainii doresc sa pastreze aceasta zona intr-un stadiu medieval. Daca vor un loc bun numai pentru ursi si lupi, sa puna lupi la Bruxelles si Paris si sa ne lase pe noi sa mergem inainte". ioana.leaua@zf.ro