Eveniment

Tariceanu intoarce bugetul si cere crestere zero la cheltuieli

22.10.2008, 18:35 15

Guvernul a aprobat ieri doar bugetul asigurarilor sociale de stat pentru 2009, in timp ce adoptarea bugetului de stat a fost amanata deoarece premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat Finantelor sa revizuiasca in scadere cheltuielile administratiei publice, inclusiv cele de personal si capital, astfel incat sa nu depaseasca nivelul din 2008.
Premierul a cerut ministrului finantelor Varujan Vosganian sa discute cu toti ministii pentru a identifica solutiile de reducere a acestor cheltuieli, potrivit unor surse citate de MEDIAFAX. Analistii si chiar institutiile financiare internationale au sugerat de mai multe ori autoritatilor romane o mai buna echilibrare intre politicile fiscale si cele monetare pentru a contracara dezechilibrele macroeconomice cauzate de sectorul privat, mai ales in contextul crizei financiare internationale. Totodata, o alta sugestie a fost reducerea cat mai drastica a cheltuielor si o proiectie realista a veniturilor.
"Cred ca noul buget ar trebui sa aiba in prim-plan reducerea cat mai drastica a cheltuielilor si sa aiba in vedere o prognoza de crestere economica de cel mult 4%", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank. Proiectul actual al bugetului general consolidat pentru 2009 prevede un deficit bugetar de 2% si crestere economica de 6%.