Eveniment

Tarom, scoasă încă o dată „pe hârtie“ la vânzare, de data aceasta de Boc

Tarom, scoasă încă o dată „pe hârtie“ la vânzare, de data aceasta de Boc

Autor: Mirabela Tiron

26.08.2011, 00:04 923

Compania aeriană de stat Tarom, cu pierderi de 78,9 milioane de euro anul trecut, este încă o dată scoasă la vânzare "pe hârtie", Guvernul Boc adoptând într-o hotărâre strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet de acţiuni de 20% prin listarea la Bursă.

Ministerul Transporturilor, care administrează de ani de zile compania aeriană de stat, a fost mandatat să ia "măsurile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare şi vânzarea pachetului de acţiuni prin metoda ofertei publice secundare iniţiale (IPO) la Bursa de Valori Bucureşti".

Decizia privind momentul vânzării pachetului de acţiuni va fi luată de Executiv. Deşi Guvernul Boc, încă de la învestitură în 2009, şi-a asumat privatizări prin Bursă, până acum nu a bifat niciuna. În iulie Guvernul Boc a dorit să vândă circa 10% din Petrom, cea mai mare companie locală, dar oferta a eşuat.

Compania aeriană de stat Tarom a înregistrat anul trecut pierderi de 78,9 mil. euro, acestea adăugându-se la rezultatul negativ de peste 55 mil. euro, consemnat de Tarom în 2009, anul în care Ruxandra Brutaru a preluat conducerea companiei aeriene de stat la numai 28 de ani. Toată industria aeriană s-a aflat în declin în ultimii doi ani.

În ultimii ani Tarom a intrat şi a ieşit constant de pe lista societăţilor de stat care trebuie fie privatizate, fie restruc­turate.

O primă încercare de privatizare a companiei aeriene Tarom a avut loc în anul 2000, dar a eşuat în lipsa ofertanţilor. La acea dată Ministerul Transporturilor anunţa că privatizarea Tarom va fi condiţionată de reducerea pierderilor şi de transformarea companiei într-o societate atractivă pentru investitori.

Discuţiile legate de privatizare au fost reluate şi cu alte ocazii, iar în 2007 Guvernul anunţa că Tarom va fi privatizată prin listarea la Bursă a unui pachet minoritar de acţiuni, varianta propusa de Ministerul Transporturilor fiind lansarea unei oferte publice secundare de vânzare pentru 5% din titluri.

Dacă în cazul Tarom privatizarea a rămas doar la nivel de discuţie, în 2007 ungurii au privatizat compania aeriană de stat. Astfel că un pachet de acţiuni de 99,95% al companiei aeriene Malev a fost vândut de către stat către compania Air Bridge. Ulterior, în primul trimestru al anului 2010 compania aeriană Malev a fost renaţionalizată, statul ungar preluând o participaţie de 95% în cadrul companiei copleşite de datorii.

Businessul Tarom în cifre

Venituri în 2010: 306 milioane euro

Pierderi în 2010: 78,9 milioane euro

Număr pasageri în 2010: 2,1 milioane de persoane

Număr pasageri în 2009: 1,7 milioane de pasageri

Cotă de piaţă în 2010: 22,4%

Sursa: compania