Eveniment

Teleferic de 4,3 mil. euro la Sinaia

24.02.2006, 22:17 70

Compania Teleferic Prahova, cel mai mare operator de transport prin cablu din Romania, a finalizat o investitie in valoare de 4,3 mil. euro intr-un teleferic la Sinaia, proces care a durat aproximativ patru luni.

"Ne asteptam sa avem profit cam in minimum cinci ani", a declarat Cezar Pricop, director de dezvoltare al firmei.

Telefericul, care are o capacitate de 2.000 de persoane pe ora, o lungime de 2.000 de metri si este situat intre cotele 1400 si 2000 din Sinaia, isi va incepe activitatea maine.

"Fondurile au fost luate prin credite bancare, de la BRD SocGen", explica Pricop. Acesta motiveaza investitia prin capacitatea redusa de transport a instalatiilor din Sinaia.

"Se faceau frecvent cozi de pana la patru ore in viscol si ger. Noi pompam oameni in platoul Bucegi. Telescaunul era o necesitate", spune acesta. Pricop precizeaza ca telescaunul a fost realizat special pentru sezonul de schi si estimeaza incasari anuale intre 700.000 si 900.000 de euro. Telefericul este debreiabil (incetineste viteza in statii). Proiectantii si executantii lucrarilor sunt companiile Pomagalski Franta si Planexpert Brasov.

Pricop spune ca Teleferic Prahova are in plan inca doua astfel de proiecte, in Predeal si Sinaia. Acestea urmeaza sa fie demarate in urmatorii doi ani si vor genera o investitie de aproximativ 5 mil. euro. Acestea vor avea o capacitate de 1.200-1.500 de persoane pe ora si o lungime de 1.000 de metri.

Compania mai detine telecabine in Sinaia, Busteni (doua telecabluri) si in Predeal (un telescaun si trei teleschiuri). Te-lescaunul din Predeal a fost introdus in circuitul turistic la inceputul anului trecut si a necesitat o investitie de 3 mil. euro. Compania Teleferic Prahova are in jur de 100 de angajati si opereaza toate marile invetitii in instalatii de transport prin cablu. "Exista o piata buna in Romania pentru instalatiile care opereaza la peste 1.500 de metri si cele din apropierea unor centre turistice", spune Pricop. Potrivit acestuia, in Romania mai exista doar doua astfel de instalatii, pe cand intr-un centru consacrat destinat schiului, precum Austria, s-au facut investitii in sute de teleferice.

"In tarile care au potential de schi se investeste in asa ceva de douazeci de ani. La noi nu exista infrastructura a drumurilor sau de cazare", a precizat reprezentantul Teleferic Prahova. "Telefericul a fost dimensionat pentru un viitor apropiat, cand se va termina autostrada si se va investi in spatii de cazare si de distractie. In Sinaia exista o singura discoteca, niciun cinematograf si niciun teatru", spune Pricop.

Pricop spune ca zona Predeal-Sinaia este ideala pentru acest tip de investitii, aflandu-se la o distanta relativ mica de Bucuresti.