Eveniment

Tender si Iacobov, cercetati de Parchet

14.01.2005, 00:00 22

Oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov sunt cercetati de Parchetul instantei supreme in legatura cu sustragerea de la plata taxelor legale, ca urmare a tranzactiilor cu produse petroliere prin firme care au achizitionat combustibil de la Rafo Onesti, au informat surse judiciare. Tender si Iacobov vor fi chemati la audieri saptamana viitoare, au adaugat sursele citate.
Potrivit acestora, miercuri seara, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile si imobile ale tuturor celor 19  persoane invinuite in cazul Rafo, printre acestea numarandu-se si cei doi oameni de afaceri.
Ministerul Public a informat ca "in urma pozitiei exprimate de liderul sindical al Rafo Onesti", procurorii au luat masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile aflate in patrimoniul invinuitilor.
Liderul sindicatului Rafinorul din cadrul Rafo, Ion Marian, a negat insa faptul ca sindicalistii ar fi cerut punerea sechestrului asiguratoriu pe bunurile mobile si imobile ale celor 19 persoane invinuite in acest dosar.
"Noi nu am cerut sechestru pe bunurile celor cercetati. Nu am avut nici un motiv sa cerem asa ceva si nici nu era treaba noastra", a declarat Ion Marian.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a declara recent ca numele sau a fost implicat nejustificat in legatura cu ancheta judiciara privind comiterea unor ilegalitati la Rafo. "Nu am avut absolut nici un fel de afacere cu Rafo, in afara de o intentie de a pune umarul la salvarea din situatia dificila in care se afla Rafo la sfarsitul anului 2002 si inceputul anului 2003, intentie care nu s-a finalizat", a declarat Tender.
El a precizat ca s-a angajat, la inceputul anului 2003, sa achite o parte a datoriilor pe care Rafo le avea la Petrom. "Am platit 170 mld. lei, bani pe care i-am recuperat in totalitate, insa cu greu, de la Rafo. (...) In mai 2003, am hotarat sa ma retrag din activitatea Rafo, la care practic nu am participat", a spus Tender. Omul de afaceri a marturisit ca intentiona sa obtina, in contul creantei detinute la Rafo, jumatate din pachetul de actiuni al firmei din Onesti de Canion Servicos, societate aflata in proprietatea lui Corneliu Iacobov, care controla peste 90% din actiunile Rafo. Tender a spus ca nu detine actiuni la Rafo, Balkan Petroleum - proprietarul Rafo - sau la VGB, firma care controleaza Balkan Petroleum.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cerceteaza 19 persoane intr-un dosar din anul 2003 pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, audierile incepand in aceasta saptamana. In acest caz vor mai fi audiate si persoane implicate in relatiile comerciale si financiare derulate intre Rafo Onesti, Carom Onesti si alte societati.



Firmele lui Genica Boerica, in afaceri cu Carom
Procurorii care il ancheteaza pe Genica Boerica au stabilit, in urma reaudierii lui, ca firmele omului de afaceri craiovean au fost implicate in relatii comerciale desfasurate cu societatea Carom Onesti, a anuntat ieri Ministerul Public.
Procurorii au stabilit ca la o licitatie organizata in iulie 2001 de Carom pentru vanzarea a 40 de vagoane cisterna, au participat doua firme controlate de Genica Boerica. Acesta a castigat licitatia, vagoanele fiind adjudecate cu 7 mld. lei. O luna mai tarziu, Boerica i-ar fi ordonat unuia dintre locotenentii lui, Florentin Sargarodschi, sa inregistreze, pe numele uneia din firmele sale, o tranzactie fictiva privind aceleasi vagoane, dar cu valoarea de 99 mld. lei. Anchetatorii au  stabilit ca manoperele frauduloase au fost desfasurate pentru ca, in septembrie 2001, Boerica sa-si insuseasca suma de 15,2 mld. lei, cu titlu de TVA rambursat. Procurorii urmeaza sa verifice, in perioada urmatoare, modul in care Boerica a castigat licitatia, cine a organizat licitatia si care au fost angajatii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj care au aprobat si restituit suma ceruta cu titlu de rambursare TVA.
Omul de afaceri craiovean Genica Boerica a fost arestat preventiv, in 4 octombrie 2004, de catre magistratii Tribunalului Bucuresti, pentru complicitate la evaziune fiscala, la spalare de bani si fals in declaratii.