Eveniment

Tensiunea la graniţa României se ascute: Rusia mobilizează 300.000 de rezervişti

Tensiunea la graniţa României se ascute: Rusia...

Autor: Răzvan Botea

22.09.2022, 00:07 632

♦ Rusia se pregăteşte să organizeze referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina - Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson – pentru integrarea în Federaţia Rusă ♦ Liderii vestici, dar şi cei din Europa de Est au reacţionat la anunţul de mobilizare din Rusia şi la intenţiile de anexare a teritoriilor ucrainene.

Rusia mobilizează 300.000 de rezervişti, pe măsură ce situaţia din Ucraina devine din ce în ce mai grea. Deşi ruşii susţin că au pierdut doar 6.000 de militari de la începutul invaziei din Ucraina, Vladimir Putin a anunţat o „mobilizare parţială“ a rezerviştilor şi a celor cu pregătire militară.

„Subliniez că este doar o mobilizare parţială. Cei care sunt în rezervă vor fi înrolaţi şi cei care slujesc în armată şi care au profesii militare“, a spus Vladimir Putin.

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a venit cu precizări: este vorba de 300.000 de militari care vor fi mobilizaţi din rândul rezerviştilor.

De asemenea, el a spus că Rusia a pierdut 6.000 de militari în Ucraina şi a ucis 100.000 de ucraineni. Serviciile de informaţii ucrainene spun că peste 50.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, dar nu dau cifre despre pierderile ucrainene.

În aceeaşi vreme, Rusia se pregăteşte să anexeze Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, pe modelul Crimeei.

Separatiştii ruşi din aceste regiuni au anunţat că vor organiza referendumuri pentru alipirea la Federaţia Rusă, iar Vladimir Putin a spus, în discursul de ieri, că susţine acţiunea.

Reacţiile liderilor lumii la mobilizarea rezerviştilor din Rusia

„Eu am toate informaţiile de care am nevoie. Acest discurs nu reprezintă nimic nou pentru mine. Serviciile noastre secrete şi cele ale aliaţilor noştri spuseseră deja aceste lucruri. Mobilizarea a fost pregătită în ultima lună. Au probleme cu ofiţerii şi cu alţi membri ai personalului militar“, a declarat, potrivit Mediafax, liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful civil al NATO, Jens Stoltenberg,  a spus pentru Reuters că NATO va susţine în continuare Ucraina.

„Discursul este o escaladare, dar nu este o surpriză. Ne-am pregătit şi vom fi calmi şi vom ajuta Ucraina în continuare. Discursul demonstrează că războiul nu merge conform planului preşedintelui Putin. A făcut o uriaşă greşeală de calcul“, a spus, la New York, secretarul general al NATO.

Statele Unite iau „în serios“ ameninţarea voalată şi „iresponsabilă“ a preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare, a declarat un înalt oficial american, la New York.

„Este o declaraţie iresponsabilă. Dar nu este atipic pentru modul în care Rusia a vorbit în ultimele şapte luni şi o luăm foarte în serios“, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Secretarul britanic al Apărării Ben Wallace spune că anunţul lui Putin este o recunoaştere a faptului că invazia rusă eşuează.

„Încălcarea de către preşedintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza populaţia şi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina sunt o recunoaştere a faptului că invazia sa eşuează“, a declarat Wallace. „El şi ministrul său al Apărării au trimis zeci de mii de cetăţeni ai lor la moarte, prost echipaţi şi prost conduşi“, a adăugat Wallace, citat de Mediafax.

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, descrie mobilizarea ca fiind „un alt pas rău şi greşit al Rusiei“, scrie The guardian.

De asemenea, şi ţările din Europa de Est au avut reacţii al anunţul lui Vladimir Putin.

Preşedintele României Klaus Iohannis a spus, pe Twitter, că „România îşi reiterează apelul către Federaţia Rusă să oprească imediat agresiunea împotriva Ucraina şi să îşi retragă complet toate forţele armate.“

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Rusia va încerca să distrugă Ucraina şi să îi schimbe graniţele. „Vom face tot ce putem împreună cu aliaţii noştri, astfel încât NATO să sprijine şi mai mult Ucraina pentru ca aceasta să se poată apăra“, a declarat el, citat de Mediafax.

Premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, a declarat că mobilizarea parţială „este o încercare de a intensifica şi mai mult războiul pe care Rusia l-a lansat împotriva Ucrainei“ şi „o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor“.

 

Reacţiile din România la situaţia din Rusia şi Ucraina

Klaus Iohannis, preşedintele României:

► România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei către escaladarea în continuare a războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România îşi reiterează apelul către Federaţia Rusă să oprească imediat agresiunea împotriva Ucraina şi să îşi retragă complet toate forţele armate.

► Am discutat şi am prezentat abordarea noastră pentru a preveni o criză alimentară în lume, faptul că România a facilitat exportul, până acum, a cel puţin a 60 % din cerealele care au fost exportate din Ucraina, a spus Klaus Iohannis la întrunirea ONU de la New York.

► Este destul de clar că Rusia doreşte să folosească criza alimentară pentru a-şi impune punctul de vedere, cum Rusia a folosit deja şi a creat criza energetică pentru a-şi impune cu forţa punctul de vedere.

 

Nicolae Ciucă, premierul României:

► Din păcate, în această dimineaţă am luat act cu îngrijorare de declaraţiile preşedintelui Putin cu privire la mobilizarea parţială a Armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojjie.

► România îşi menţine atitudinea echilibrată. Îmi exprim speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze.

► Vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană pentru a garanta securitatea cetăţenilor noştri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO