Eveniment

Terenurile agricole de la micii proprietari au ajuns la 4.000 €/hectar

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Gabriel Razi

24.07.2014, 00:07 465

Preţul terenurilor agricole scoase la vânzare de micii proprietari de loturi de până la 30 de hectare, a ajuns la o medie de 4.000 de euro/hectar, arată o analiză a ZF făcută pe baza a 50 de oferte publice de vânzare.

Preţul cerut pentru loturile mici şi foarte mici a ajuns să fie apropiat de cotaţiile medii la care se fac tranzacţii cu suprafeţe compacte de sute sau chiar mii de hectare.

„Micii proprietari speculează pe fondul apariţiei noii legi a terenurilor şi cer mai mult. Înainte de apariţia legii, preţurile pentru suprafeţele mici erau între 2.500 şi 3.000 euro/hectar la noi (în judeţul Iaşi - n.red.)“, spune Liviu Bălă­nici, general manager al Panifcom, o afacere cu rulaje de 5 mil. euro/an din agricultură, zootehnie şi panificaţie.

Sistemul de vânzare impus de noua lege a tranzacţiilor cu terenuri agricole permite o primă transparentizare a aces­­tui segment din piaţa funciară, unul dintre cele mai dinamice şi care a intrat în atenţia marilor investitori institu­ţio­nali abia în ultimii ani. Cele mai scumpe terenuri identificate în ofertele selectate de ZF sunt cele din Constanţa, iar cele mai ieftine sunt în Mureş. Preţul terenurilor agricole româneşti a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO