Eveniment

Transelectrica ia credite de 30 mil. euro

17.12.2004, 00:00 13

Compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica va semna luni la Londra contracte de credit in valoare totala de 29,5 milioane euro pentru finantarea unor proiecte vizand modernizarea infrastructurii de transport.
"Transelectrica va semna un contract de imprumut in valoare de 23 milioane euro cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), la o dobanda foarte avantajoasa, cu o perioada de gratie de 3 ani si rambursare in sapte ani. In plus, vom primi un grant PHARE in valoare de 6,5 milioane euro", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Merfu, director general al Transelectrica.
Compania va contracta imprumutul de la BERD fara garantia statului, lucru destul de rar printre companiile din sectorul energetic romanesc.
Transelectrica si-a intarit considerabil pozitia de negociere cu finantatorii internationali, dupa imbunatatirea de catre agentia internationala de evaluare Moody's cu doua trepte a ratingului de la "B2" la "Ba3" cu perspectiva stabila, egaland plafonul suveran.
Banii vor fi destinati finantarii constructiei liniei electrice de interconexiune 400 kV Arad (Romania) - Bekescsaba (Ungaria), iar bucla se va inchide cu linia electrica Arad - Oradea, pentru care a fost acordat creditul nerambursabil PHARE.
Fondurile contractate acopera aproximativ 85% din valoarea proiectului, restul urmand sa fie asigurat din surse proprii de catre companie, afirma Ion Merfu. Acesta ocupa pozitia de director general la Transelectrica din vara acestui an, cand l-a inlocuit pe Jean Constantinescu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei electrice si termice (ANRE).