Eveniment

Tribunal specializat de Drept Comercial, la Cluj-Napoca

17.08.2004, 00:00 73

Cel de-al doilea Tribunal comercial din Rominia va fi infiintat intr-o luna, o luna si jumatate, la Cluj-Napoca, a anuntat ieri ministrul justitiei, Cristian Diaconescu care a justificat alegerea acestei locatii prin faptul ca "aici exista putere intelectuala si capacitate administrativa".
"O astfel de instanta specializata presupune persoane specializate. Necesitatea infiintarii acestor instante vine din nevoia de a avea o unitate de practica deoarece in Romania mai exista posibilitatea ca in conditii similare sa obtii sentinte judecatoresti diferite, ceea ce este inadmisibil. Pe de alta parte, este nevoia de a concentra judecatori specializati pe domenii de interes in anumite instante, pentru a da coerenta actului de Justitie", a explicat Diaconescu, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, in perioada urmatoare vor mai fi infiintate instante specializate privind proprietatea intelectuala, drept bancar si financiar sau privind protectia minorilor.
"Sunt reguli europene pe care le vom aplica si in Romania in mod consecvent", a spus Cristian Diaconescu. Referindu-se la capitolul de negociere Justitie si Afaceri Interne, Diaconescu si-a exprimat speranta ca acest document va fi inchis provizoriu la jumatatea toamnei."Documentul de pozitie este la Bruxelles si a fost discutat cu oficialii europeni care si-au dat girul si se refera la concretizarea reformei in Justitie pina in anul 2008", a aratat ministrul.
Prima instanta specializata in drept comercial a fost inaugurata la Tribunalul Arges si urmeaza sa functioneze incepind cu 1 octombrie.
Autoritatile romane s-au angajat prin Strategia de implementare a legilor transmisa autoritatilor de la Bruxelles ca pana la 1 ianuarie 2008, sa fie infiintate 41 de tribunale comerciale specializate, precum si o prima curte de proprietate intelectuala (la Bucuresti), instante specializate in dreptul familiei si minori, dreptul muncii. miruna.lebedencu@zf.ro