Eveniment

Un nou "razboi" intre producatorii si procesatorii de carne de porc

07.07.2005, 20:22 22

Producatorii de carne de porc si jucatorii din piata mezelurilor au reinceput "razboiul" pe marginea oportunitatii majorarii taxelor vamale, masura sustinuta de prima tabara impreuna cu oficialii Ministerului Agriculturii.

"Este o masura care va duce la o scumpire a mezelurilor cu circa 50%, ajungand la niste preturi mai mari decat in Uniunea Europeana. Este o masura impusa de un singur producator din Braila, Gheorghe Caruz", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatie care grupeaza cei mai importanti jucatori din industria alimentara.

Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), spune ca majorarea taxelor vamale la o medie de 20% (fata de 0-10% in prezent) este menita sa-i protejeze pe producatorii interni.

"Importurile de carne de porc pe primele cinci luni ale acestui an au crescut de trei ori fata de perioada similara a anului trecut pana la 60.000 de tone iar in orice tara din lume o fluctuatie de 5% a importurilor duce inevitabil la impunerea de bariere vamale", sustine Caruz.

El afirma ca materia prima adusa din import, in special din SUA, vine din rezervele armatelor ale tarilor exportatoare (unde intra cu 2 dolari/ kilogram si ies dupa sase ani cu 0,5 dolari/kilogram), iar producatorii beneficiaza de subventii masive din partea statului atat in privinta finantarilor, cat si a restitutiilor la export. Minea sustine ca importurile sunt justificate de pretul carnii de porc produsa de fermierii romani care il depaseste cu 15% pe cel din UE si cu circa 25% pe cel din SUA.

"Daca se mai adopta si aceasta majorare de taxa vamala pretul carnii de porc va depasi cu circa 70% pe cel din UE. Impunerea de bariere vamale va duce la disparitia producatorilor interni de carne de porc inainte ca acestia sa intre in UE. Pe de alta parte, procesatorii de carne nu mai pot sustine prin eforturi proprii cresterile de preturi la materia prima", afirma Minea. El sustine ca oficialii Ministerului Agriculturii sunt foarte aproape sa ia o decizie in sensul majorarii taxelor vamale la importurile de carne de porc.

Piata interna a carnii de porc estimata anul trecut la circa 300.000 de tone este alimentata in proportie de peste 65% din importuri din cauza lipsei unor mari jucatori. Anul trecut pe aceasta piata a intrat gigantul american Smithfield prin achizitionarea activelor fostului combinat de ingrasare a porcilor ComTim Timisoara, insa punerea pe picioare a acestui gigant dureaza cel putin doi ani de zile.

Importurile de carne de porc din SUA au crescut vertiginos de la inceputul acestui an, situatie care se datoreaza in mare parte si celor de la Smithfield care au mai achizitionat pe piata romaneasca 50% din actiunile Agroalim Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse alimentare, si a Frigorifer Tulcea, cel mai mare depozit frigorific din Romania.