Eveniment

Uniformizarea CAS ar duce la cresterea contributiilor de sapte ori in cazul profesiilor liberale

24.05.2010, 23:44 26

Unificarea bazelor de calcul a contributiilor de asigurarisociale de pensie si sanatate ar duce la o crestere de aproape 7ori a sumelor platite fata de nivelul actual in cazul persoanelorcare desfasoara activitati independente, sustine UniuneaProfesiilor Liberale din Romania (UPLR).

In prezent, daca o persoana fizica care desfasoara activitatieconomice in mod independent realizeaza un venit lunar netimpozabil de 1.000 de euro, suporta o cheltuiala cu asigurarilesociale de pensii de minimum 45 de euro (190 de lei).

In cazul unificarii bazelor de calcul al contributiilor deasigurari sociale de pensie si sanatate cuantumul contributiilor deasigurari sociale ar ajunge la suma de 313 euro (1.315 lei) pentruacelasi venit de 1.000 de euro, ceea ce reprezinta o crestere deaproape 7 ori fata de nivelul actual, se arata intr-o scrisoare depozitie a UPLR.

Desi nu exista inca un proiect legislativ in forma finala supusdezbaterii publice, au aparut in media diferite declaratii alereprezentantilor institutiilor din domeniul asigurarilor sociale inprivinta tendintelor de uniformizare a bazelor de calcul al cotelorde asigurari sociale pentru toate persoanele fizice, subliniazaUniunea.

Aceasta unificare a bazelor de calcul inseamna adoptarea unuitratament "discriminatoriu si penalizator" pentru persoanele fizicecare realizeaza venituri din activitati independente, inclusivliberale, in ceea ce priveste plata contributiei respective, fatade un salariat, potrivit aprecierilor UPLR. "In timp ce pentru unsalariat din cota de 31,3%, angajatorul plateste 20,8%, iarsalariatul doar 10,5%, la nivelul persoanelor fizice carerealizeaza venituri din activitati independente, inclusiv liberale,intreaga cota de 31,3% este suportata de persoana fizica incauza."

De asemenea, o astfel de masura ar afecta negativ activitateafondurilor private de pensii, precum si libera initiativa de adesfasura o activitate producatoare de venituri intr-o alta manieradecat cea bazata pe un contract de munca. Contributiile socialereprezinta cea mai importanta sursa de venituri pentru buget.

Anul trecut, deficitul la bugetul de pensii a atins un varf de3,7 mld. lei (aproape un miliard de euro) in august si a scazutpana la 958 mil. lei in decembrie, prin suplimentari de fonduri dela bugetul de stat. La sfarsitul lui 2009 numarul pensionarilor dinasigurari sociale de stat depasise numarul salariatilor dineconomie. Bugetul de pensii a intrat pe deficit inca din 2006, inconditiile in care raportul dintre salariati si pensionari s-adeteriorat rapid, iar pensiile au crescut fara nicio sustinerereala. Numarul pensionarilor a fost impulsionat inclusiv depensiile anticipate.

Proiectul de modificare a legii pensiilor, care este in prezentla comisia de resort din Camera Deputatilor, mentine in privintacontributiilor datorate de persoanele care desfasoara activitatiindependente obligatia asigurarii in baza unei declaratii deasigurare sau a unui contract de asigurare la o valoare pentru carerespectiva persoana poate opta. Insa este introdusa o valoareminima, respectiv maxima, a sumei asigurate.

Baza propusa pentru calculul contributiei de 31,3% se incadreazaintre minimum o treime din salariul mediu pe economie (1.836 delei) si maximum de cinci ori castigul salarial nominal mediu brut(de 2.074 de lei in martie). Astfel, persoana asigurata in bazanoii legi trebuie sa plateasca contributii de asigurari socialepentru pensii la un venit de minim 612 lei si maxim 10.370 de lei.Aceasta presupune plata unei contributii lunare de maximum 3.246 delei (circa 775 de euro).

Aceasta initiativa de a stabili un plafon minim si maxim pentrucalculul contributiilor de asigurari sociale obligatorii de pensiipentru aceasta categorie de contribuabili aliniaza sistemul decontributii obligatorii la fondul public de pensii din Romania cucele existente in celelalte tari europene, conform UPLR.

Insa contributia lunara maxima obligatorie de circa 775 de euroar fi mai mare decat contributiile maxime in tari ca Polonia(maximum 225 de euro), Ungaria (maximum 240 de euro) sau Bulgaria(maximum 165 de euro).